Thursday, March 19, 2009

Citibank: Οδηγίες για νομικές ενέργειες κατά της Lehman

Citibank: Οδηγίες για νομικές ενέργειες κατά της Lehman

Νομική στήριξη στους πελάτες της που έχουν προϊόντα της Lehman Brothers προκειμένου να συμμετάσχουν εγείροντας απαιτήσεις στη διαδικασία εκκαθάρισης της επενδυτικής τράπεζας παρέχει η Citibank. Οσον αφορά την πώληση από το δίκτυό της των προϊόντων αυτών, ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που ορίζουν η νομοθεσία και η εσωτερική λειτουργία του Ομίλου, υποστηρίζεται από την πλευρά της Citibank.

Με αφορμή τις νομικές πρωτοβουλίες που έλαβε μικρός αριθμός πελατών της Citibank, σε σύνολο 2.164 πελατών που αγόρασαν προϊόντα Lehman, έναντι της τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι υπέχει ευθύνη για τις απώλειες που υπέστησαν εξαιτίας της πτώχευσης της Lehman, στελέχη της Citibank διευκρίνιζαν ότι μέχρι την παραμονή της κατάρρευσης, η επενδυτική τράπεζα διατηρούσε πιστοληπτική κατάταξη Α, έχοντας χάσει μόνο μία βαθμίδα από το Α+.

Η κατάταξη της Lehman από τους οίκους αξιολόγησης, σταθερά τουλάχιστον Α, τα οικονομικά στοιχεία και οι εκτιμήσεις αναλυτών ήταν στοιχεία που δεν μπορούσαν να οδηγήσουν στην πρόβλεψη ενός πρωτοφανούς γεγονότος όπως η πτώχευσή της, επεσήμαναν η Χριστίνα Λαμπροπούλου, γενική διευθύντρια Επενδυτικών Προϊόντων και Δικτύου Πωλήσεων και ο Κωνσταντίνος Πουλοπάτης, διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων της Citibank σε ενημερωτική παρουσίαση με αφορμή την υπόθεση των προϊόντων που έχει διαθέσει από το δίκτυό της η τράπεζα.

Οπως υποστήριξαν τα στελέχη της Citibank, εφαρμόστηκαν οι διαδικασίες αξιολόγησης του επενδυτικού προφίλ και ενημέρωσης για τους κινδύνους, γεγονότα τα οποία οι πελάτες έχουν πιστοποιήσει με την υπογραφή των σχετικών εγγράφων. Τα προϊόντα της Lehman απευθύνονταν σε πελάτες με προφίλ συντηρητικό και μάλιστα διατέθηκαν κατά μεγάλο ποσοστό σε πελάτες με μη συντηρητικό προφίλ.

Τα στοιχεία

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Citibank είναι μονοψήφιος ο αριθμός των αγωγών που έχουν υποβληθεί κατά της ιδίας, ενώ έχουν απορριφθεί ως τώρα από ελληνικά δικαστήρια αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινών διαταγών. Προϊόντα της Lehman διατέθηκαν σε 2.164 πελάτες, το 0,3% του πελατολογίου της Citibank, με συνολικές επενδύσεις 112 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20,1% της συνολικής σχέσης που είχαν με την τράπεζα.

Το 34% του συνόλου των επενδυτών σε Lehman είναι πελάτες με τοποθετήσεις κάτω από 25 χιλιάδες ευρώ, ποσό που αποτελεί το 19,8% της συνολικής τους σχέσης. Το 73% των πελατών αυτών εντάσσονται στην κατηγορία του Citigold με ρευστά διαθέσιμα τουλάχιστον 100 χιλ. ευρώ. Το 68% των επενδυτών σε Lehman έχουν μη συντηρητικό προφίλ, ενώ πάνω από το 63% έχουν και άλλης μορφής επενδύσεων. Οπως σημείωσαν τα στελέχη της Citibank, τοποθετήσεις της τάξης των 2,1 εκ. ευρώ προέρχονται από υπαλλήλους της Citibank.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |