Thursday, March 19, 2009

Ελλάδα: Στο 7,9% η ανεργία στο δ' τρίμηνο

Στο 7,9% η ανεργία στο δ' τρίμηνο

Στο 7,9% διαμορφώθηκε η ανεργία το τέταρτο τρίμηνο του 2008, έναντι 8,1% που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος ΕΣΥΕ .

Πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται για τέταρτο τρίμηνο έτους από το 1998.

Όπως επισημαίνει η ΕΣΥΕ, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (11,7%) εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο των ανδρών (5,3%).

Από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών (16,5%). Για νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 21,1%.

Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται πάνω από το συνολικό ποσοστό στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (10%), καθώς και σε όσους έχουν τελειώσει το τριτάξιο γυμνάσιο (9%) και σε όσους δεν πήγαν καθόλου σχολείο (9,9%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στα άτομα που έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (5%) καθώς και στα άτομα χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου (6,2% για τους απόφοιτους δημοτικού σχολείου, και 5,1% για τα άτομα που έχουν τελειώσει μερικές τάξεις δημοτικού).

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 34,0% του συνόλου. Επισημαίνεται ότι οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν πάνω από 12 μήνες εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν το 47% του συνόλου των ανέργων.

Σε επίπεδο Περιφέρειας, τέλος, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 12,6%, την Ήπειρο με 10,5% και τη Φυτική Ελλάδα με 9,8%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Βόρειο Αιγαίο με 4,6% και την Αττική με 6,8%.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |