Thursday, March 19, 2009

ΔΝΤ: Πρώτη συρρίκνωση παγκόσμιας οικονομίας το 2009 σε 60 έτη

ΔΝΤ: Πρώτη συρρίκνωση παγκόσμιας οικονομίας το 2009 σε 60 έτη


Έκκληση στους ηγέτες των χωρών της ομάδας των G20 να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την αποκατάσταση της σταθερότητας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, απηύθυνε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Διεθνής Οργανισμός προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί μέσα στο 2009, για πρώτη φορά σε διάστημα 60 ετών. Σε έκθεση που καταρτίστηκε για τη σύνοδο κορυφής των υπουργών Οικονομίας της G20 στο Λονδίνο και είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, το ΔΝΤ τονίζει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν μέτρα στήριξης της οικονομίας και να ενισχύσουν τις πιστωτικές διευκολύνσεις.

“Καθυστερήσεις στην εφαρμογή εκτενών πολιτικών για τη σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών μπορούν να οδηγήσουν στην όξυνση των ΄αρνητικών αναδράσεων΄ μεταξύ της πραγματικής οικονομίας και του χρηματοοικονομικού συστήματος παρατείνοντας την ύφεση”, αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.

Οι "ζοφερές" εκτιμήσεις του ΔΝΤ κάνουν λόγο για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας με ρυθμό 0,5% έως 1% το 2009, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις του Ιανουαρίου προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 0,5%.

Σε επίπεδο τοπικών οικονομιών, η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,6% το 2009, έναντι 1,6% των εκτιμήσεων του Ιανουαρίου, ενώ οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη κάνουν λόγο για συρρίκνωση 3,2% από 2% προηγουμένως. Οι εκτιμήσεις για την οικονομία της Ιαπωνίας εμφανίζουν συρρίκνωση 5,8% τη στιγμή που οι εκτιμήσεις του Ιανουαρίου προέβλεπαν ανάπτυξη 2,6%.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ θα εκδόσει πιο λεπτομερέστερες προβλέψεις στην Εκθεση για την Παγκόσμια Οικονομία τον επόμενο μήνα και σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους, ο Οργανισμός ενδέχεται να υποβαθμίσει περαιτέρω τις εκτιμήσεις του αν ενταθούν οι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης της παγκόσμιας οικονομίας.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |