Thursday, March 19, 2009

Τραπεζικό "ράλι" στο Χ.Α., με κέρδη 20,5% σε οκτώ συνεδριάσεις

Τραπεζικό "ράλι" στο Χ.Α., με κέρδη 20,5% σε οκτώ συνεδριάσεις


Με τη δεύτερη υψηλότερη ποσοστιαία άνοδο από την αρχή του έτους -μετά το εντυπωσιακό +11,45% της 10ης Μαρτίου- ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτης ο τραπεζικός δείκτης του Χ.Α. Τα αθροιστικά του κέρδη στο ίδιο διάστημα διερύνθηκαν σε 20,45%, ενώ σε 10,02% διαμορφώνονται τα κέρδη του από την αρχή του μήνα.


(Δείκτης Τραπεζών Χ.Α., 27/02/2009 - 19/03/2009)

«Απορροφώντας» το 50% του σημερινού τζίρου, ήτοι 74,64 εκατ. ευρώ και με το τζίρο σε συναλλαγές επί της ΕΤΕ να φτάνει τα 30,67 εκατ., ο δείκτης ολοκλήρωσε στις 1.438,12 μονάδες, ενισχυμένος 6,32% και σε απόσταση «αναπνοής» από το υψηλό ημέρας που σημείωσε λίγο πριν το κλείσιμο. Ξεχώρισαν τα κέρδη άνω του 8% των Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., που ενδοσυνεδριακά έφτασε να ενισχύεται έως 3,10%, έκλεισε τελικά στις 1.622,88 μονάδες με άνοδο 2,80% και συνολικό τζίρο 149,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο του Δείκτη από τις 19 Φεβρουαρίου.

Ενδείξεις ότι για το επόμενο διάστημα ενός έως δύο μηνών υπάρχουν προϋποθέσεις ανοδικής κίνησης της αγοράς διαπιστώνει, μιλώντας στο Capital.gr, o κ. Κωνσταντίνος Βέργος, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος Χρηματιστηριακή και πρόεδρος της Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών.

«Τα μέτρα μείωσης επιτοκίων διεθνώς έχουν αρχίσει να αποδίδουν», σημειώνει ο ίδιος «και αυτό φαίνεται τόσο στο λιανικό όσο και το χονδρικό εμπόριο, δηλαδή στην ‘πραγματική’ οικονομία των ΗΠΑ της Μεγάλης Βρετανίας και σταδιακά και αλλού».

Ο κ. Βέργος υπογραμμίζει ωστόσο ότι αποτελεί ζήτημα το πόσο ακόμη μπορούν να χρησιμοποιούνται οι μειώσεις επιτοκίων ως «εργαλείο» προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης, ενώ θα αποδειχθεί τελικά εκ των πραγμάτων αν πράγματι τα μέτρα αυτά ήταν επαρκή για έξοδο από την κρίση. Εκτιμά ότι πιθανότατα θα χρειαστούν και άλλα μέτρα, μη χρηματοοικονομικού χαρακτήρα και περισσότερο επενδυτικού. «Αυξημένες επενδύσεις σε έργα υποδομής θα μπορούσαν να ‘ξεκολλήσουν’ την οικονομία» υπογραμμίζει, «χωρίς να παραβλέπονται οι θετικές επιδράσεις των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί».

Ο κ. Βέργος επισημαίνει ότι ήδη έχει αρχίσει να διαχέεται και στην ελληνική αγορά το θετικό κλίμα από τα ξένα χρηματιστήρια, «αν και στον τραπεζικό κλάδο η ανάκαμψη ενδέχεται να ‘καθυστερήσει’ σε κάποιο βαθμό σε σχέση με τις ξένες αγορές».

Το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος εκτιμά ότι σε αυτή τη φάση ευνοούνται μετοχές που σχετίζονται με τη «βαριά» βιομηχανία, τη διύλιση πετρελαίου και μεταλλευτικές. Και αυτό διότι, μεταξύ άλλων, βραχυπρόθεσμα αναμένεται μικρή ανάκαμψη στις τιμές των «στρατηγικών» πρώτων υλών, όπως ο σίδηρος, το τσιμέντο, ο χαλκός κ.ά.

Στο ταμπλό της Πέμπτης, συνολικά 134 μετοχές ολοκλήρωσαν με θετικό πρόσημο, 68 υποχώρησαν και 101 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Στον FTSE20 τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank, ενισχυμένες σε ποσοστό 8,85% και 8,08%, στα 4,55 και 4,28 ευρώ αντίστοιχα. Σημαντικά ενισχυμένη, κατά 7,89% έκλεισε και η μετοχή της Τρ. Κύπρου, ενώ με κέρδη 6,54% και 6,23% ακολούθησαν οι τίτλοι της Τιτάν και της Εθνικής Τράπεζας.

Σε 5,05% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για την Intralot, ενισχυμένες 4,72% και 4,13% έκλεισαν οι Marfin Popular Bank και Eurobank, ενώ με κέρδη πάνω από 3% ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευση οι ΔΕΗ και Τ.Τ.

Στο +2,88% έκλεισαν επίσης οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ATEBank, για να ακολουθήσουν με κέρδη πάνω από 1% οι Motor Oil, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο και Coca-Cola 3E.

Η μετοχή της Ελλάκτωρ παρέμεινε αμετάβλητη στα 3,82 ευρώ, ενώ με απώλειες 2,54% και 0,78% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για τις MIG και ΕΛΠΕ αντίστοιχα.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |