Thursday, March 19, 2009

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια, αγοράζει ομόλογα $300 δισ.

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια, αγοράζει ομόλογα $300 δισ.


Αμετάβλητα στα χαμηλότερα επίπεδα στην ιστορία της διατήρησε τα αμερικανικά επιτόκια η Νομισματική Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC). Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού της παρεμβατικού επιτοκίου μεταξύ μηδέν και 0,25%.

H Federal Reserve ανακοίνωσε παράλληλα ότι προκειμένου να υποστηρίξει τις αγορές ομολόγων και τις στεγαστικές αγορές θα προχωρήσει σε αγορές επιπλέον 750 δισ. δολ. σε χρεόγραφα διασφαλισμένα με ενυπόθηκα δάνεια (MBS) αυτό το έτος και θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων κρατικών οργανισμών (agency debt) έως 100 δισ. δολ. στα 200 δισ. δολ.

Επίσης η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι προκειμένου να συμβάλει στην βελτίωση των συνθηκών στις πιστωτικές αγορές θα προχωρήσει στην αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου έως 300 δισ. δολ.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση που ακολουθεί την απόφαση της κεντρική τράπεζας των ΗΠΑ, η Fed μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι "τα νεώτερα στοιχεία από την τελευταία συνεδρίαση της Νομισματικής Πολιτικής τον Ιανουάριο, δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας, η μείωση της αξίας στις χρηματιστηριακές και στεγαστικές αγορές και οι σφικτές πιστωτικές συνθήκες επιβαρύνουν την καταναλωτική ψυχολογία και τις δαπάνες.

Οι αδύναμες προοπτικές σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εξασφάλιση πίστωσης έχουν οδηγήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να μειώσουν τα αποθέματα τους και τις κεφαλαιακές τους δαπάνες. Οι αμερικανικές εξαγωγές σημειώνουν μεγάλη πτώση καθώς σημαντικοί εμπορικοί εταίροι έχουν επίσης διολισθήσει σε ύφεση. Αν και το βραχυχρόνιο οικονομικό outlook παραμένει αδύναμο, η Επιτροπή εκτιμά ότι οι πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που έχουν δρομολογεί για την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των ιδρυμάτων της βιομηχανίας, θα συμβάλουν στη σταδιακή επιστροφή της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Ενόψει της αυξανόμενης οικονομικής αδυναμίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμένει αποδυναμωμένος.

Επιπλέον, η Επιτροπή διαπιστώνει ορισμένους κινδύνους για διατήρηση του πληθωρισμού για κάποιο χρονικό διάστημα, κάτω από τις τιμές που προωθούν καλύτερα την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Στο πλαίσιο των εν λόγω συνθηκών, η Federal Reserve θα χρησιμοποιήσει όλα τα υφιστάμενα μέσα για να προωθήσει την οικονομική ανάκαμψη και να διασφαλίσει την σταθερότητα των τιμών. Η Επιτροπή θα διατηρήσει τα υφιστάμενα επίπεδα των επιτοκίων και εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι πιθανό να δικαιολογούν τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων για κάποιο διευρυμένο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, προκειμένου να ενισχύσει την υποστήριξη της στις αγορές των ενυπόθηκων δανείων και στις στεγαστικές αγορές, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αυξήσει περαιτέρω το μέγεθος του ισολογισμού της αγοράζοντας έως και επιπλέον 750 δισ. δολ. σε χρεόγραφα διασφαλισμένα με ενυπόθηκα δάνεια (MBS), οδηγώντας το σύνολο των εν λόγο χρεωγράφων στα έως 1,25 τρισ. δολ. αυτό το έτος και να αυξήσει τις αγορές ομολόγων κρατικών οργανισμών (agency debt) αυτό το έτος κατά έως 100 δισ. δολ. έως τα 200 δισ. δολ.

Τέλος, προκειμένου να βοηθήσει να βελτιωθούν οι συνθήκες στις ιδιωτικές πιστωτικές αγορές, η Επιτροπή αποφάσισε την αγορά έως 300 δισ. δολ. σε μακροπρόθεσμα ομόλογα του υπουργείου Οικονομικών στο διάστημα των επόμενων έξι μηνών.

Η Federal Reserve έχει παράλληλα ξεκινήσει το Term Asset-Backed Securities Loan Facility προκειμένου να διευκολύνει την επέκταση της πίστωσης στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις ενώ εκτιμά ότι οι αποδεκτές διασφαλίσεις για την εν λόγω διευκόλυνση αναμένεται να επεκταθεί προκειμένου να περιλάβει και άλλα πάγια.

Η Federal Reserve θα συνεχίσει να εξετάζει με προσοχή το μέγεθος και τη σύσταση του ισολογισμού της σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις αγορές".

Υπέρ της δράσης της FOMC ψήφισαν οι: πρόεδρος Ben S. Bernanke, William C. Dudley, αντιπρόεδρος, Elizabeth A. Duke, Charles L. Evans, Donald L. Kohn, Jeffrey M. Lacker, Dennis P. Lockhart, Daniel K. Tarullo, Kevin M. Warsh, and Janet L. Yellen.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |