Thursday, February 26, 2009

RBS: Ζημιές 34,2 δισ. δολ. - Οι υψηλότερες στην ιστορία της

RBS: Ζημιές 34,2 δισ. δολ. - Οι υψηλότερες στην ιστορία της

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα της Royal Bank of Scotland για το 2008. Οι ζημιές της έφτασαν τα 24,1 δισ. στερλίνες (34,2 δισ. δολάρια), ή 61 πένες ανά μετοχή από κέρδη 7,3 δισ. στερλίνων ή 75,7 πένες ανά μετοχή που είχε εμφανίσει για το 2007. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ζημιές 25,9 δισ. στερλίνων. Σημειώνεται ότι η τράπεζα είχε προειδοποιήσει πριν λίγο καιρό ότι οι ζημιές της θα ανέλθουν σε 28 δισ. στερλίνες. Τα αποτελέσματα της περιλαμβάνουν διαγραφές ενεργητικου ύψους 16,2 δισ. στερλίνων και έκτακτες δαπάνες 8,1 δισ. στερλίνων. Τέλος σχεδιάζει περικοπές δαπανών ύψους 2,5 δισ. στερλίνων σε ετήσια βάση.

Η μεγαλύτερη βρετανική τράπεζα που ελέγχεται από τη βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει στο νέο κρατικό πρόγραμμα εγγυήσεων στοιχεία ενεργητικού, συνολικής αξίας 325 εκατ. στερλινών (462 δισ. δολαρίων). Επίσης, θα καταβάλει αποζημίωση 6,5 δισ. στερλινών, υπό τη μορφή προνομιούχων μετοχών.

Βάσει των όρων συμφωνίας, η RBS θα είναι υπεύθυνη για τις πρώτες απώλειες ύψους 19,5 δισ. στερλινών στα ασφαλισμένα στοιχεία ενεργητικού. Η τράπεζα θα καλύψει το 10% των επιπρόσθετων απωλειών, ενώ οι υπόλοιπες θα καλυφθούν από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα αποκτήσει επίσης και προνομιούχες μετοχές 13 δισ. στερλινών.

Αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα και η Lloyds, η οποία ενδέχεται να συμμετάσχει επίσης στο πρόγραμμα του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |