Thursday, February 26, 2009

Αλμα 6,4% για το αργό- Στα 45,22 δολ.

Αλμα 6,4% για το αργό- Στα 45,22 δολ.

Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα «αναρριχήθηκε» το αργό κατά τη σημερινή συνεδρίαση, στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης για πτώση των αποθεμάτων της βενζίνης, που προκάλεσε η αύξηση της ζήτησης της. Πιο συγκεκριμένα, η πτώση των αποθεμάτων της βενζίνης την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 5 μηνών, ενώ οι εισαγωγές του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, μειώθηκαν εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από τις χώρες- μέλη του ΟΠΕΚ. Τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 6,4% στα 45,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά η ανοδος είχε οδηγήσει την τιμή στα 45,25 δολάρια. Σημειώνεται ότι αυτόν τον μήνα το αργό οδεύει σε κέρδη της τάξεως του 7,1%, ενώ σε σχέση με πέρσι η τιμή του βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Το πετρέλαιο τύπου brent ενισχύθηκε κατά 3,9% στα 46,02 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτό που δρα θετικά στην ανοδο της ζήτησης του αργού είναι η τιμή και όχι η οικονομική ανάκαμψη. Η ενίσχυση του αργού τον τελευταίο μήνα είναι επειδή η τιμή του σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με ένα μόλις εξάμηνο πριν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΚ έχει μειώσει τις αποστολές φορτίων στα 22,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή κατά 1,7% μέχρι τις 14 Μαρτίου, ενώ σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι οι αποστολές είναι κατά 23,2 εκατ. βαρέλια λιγότερες.

REPORTER.GR

No comments:

Share |