Thursday, February 26, 2009

MPB: Κέρδη €394,6 εκ. το 2008

MPB: Κέρδη €394,6 εκ. το 2008


Στα €394,6 εκ. περιορίστηκαν τα κέρδη της Marfin Popular το 2008 και είναι μειωμένα κατά 30% σε σχέση με το 2007, λόγω των έκτακτων κερδών από πώληση συμμετοχών κατά το 2007 αλλά και λόγω της αύξησης των προβλέψεων το 2008. Τα κέρδη της MPB τα οποία συμπεριλαμβάνουν και €58 εκ. από την πώληση του ασφαλιστικού βραχίονα, είναι κάτω από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις που αναλυτών που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του πρακτορείου Bloomberg (€432 εκ.) αλλά και κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις της τράπεζας που προέβλεπε κέρδη €500 εκ.-€600 εκ.

Σύμφωνα με την τράπεζα, τα κέρδη του 2008 είναι ελαφρά μειωμένα σε σύγκριση με τις προβλέψεις λόγω της επιδείνωσης ειδικά κατά το Δεκέμβριο των συνθηκών της αγοράς αλλά και στην απόφαση για αύξηση των προβλέψεων του τέταρτου τριμήνου προκειμένου να θωρακιστεί η τράπεζα έναντι μελλοντικών κινδύνων.

Η τράπεζα προχώρησε σε σημαντική αύξηση των προβλέψεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιπτώσεις από ενδεχόμενη επιδείνωση των αγορών. Οι προβλέψεις για απομείωση χορηγήσεων έφθασαν τα €129,4 εκ. από €97,9 εκ. το 2007 σημειώνοντας άνοδο 32,2%.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε € 744,4 εκ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 12% σε σχέση με 31 Δεκεμβρίου, 2007. Αναπροσαρμόζοντας για τις έκτακτες ανακτήσεις τόκων του 2007, η ετήσια αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους ανέρχεται σε 16% και αναδεικνύει την εύρωστη ανάπτυξη των χορηγήσεων και καταθέσεων, παρά τους αρνητικούς παράγοντες που επικρατούσαν.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ήταν μειωμένα κατά 7% σε σχέση με το 2007 σε € 286,7 εκ. λόγω των έκτακτων προμηθειών που εισπράχτηκαν από τη δημόσια πρόταση της Marfin Investment Group και των αυξημένων χρηματιστηριακών προμηθειών κατά το 2007. Τα τραπεζικά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες αυξήθηκαν κατά 22% ετησίως λόγω της δυναμικής ανάπτυξης των διεθνών εργασιών στην Κύπρο και της διεύρυνσης της πελατειακής βάσης του Ομίλου.

Κατά το έτος 2008 ο Όμιλος πέτυχε σημαντική ανάπτυξη μεγεθών σε όλους τους γεωγραφικούς τομείς δραστηριοποίησής του (Κύπρος, Ελλάδα και Διεθνές Δίκτυο) και θετικά οικονομικά αποτελέσματα παρά το αρνητικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Το σύνολο ενεργητικού του Ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2008 ξεπέρασε τα € 38 δισ σημειώνοντας ετήσια αύξηση 29% σε σχέση με 31 Δεκεμβρίου 2007.

Όπως επισημαίνει η τράπεζα, παρά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον το οποίο επηρέασε τα αποτελέσματα, διατηρήθηκαν τα πλεονεκτήματα του ομίλου μεταξύ των οποίων είναι η εύρωστη κεφαλαιακή θέση καθώς και η αναγκαία ρευστότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Τόσο οι συνολικές χορηγήσεις όσο και οι καταθέσεις του Ομίλου κατέγραψαν ετήσια άνοδο της τάξης του 33% και 20% αντίστοιχα, καθοδηγούμενες από τη διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων και την επέκταση της πελατειακής βάσης. Η ρευστότητα του Ομίλου είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα με το δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις να βρίσκεται στο πολύ ικανοποιητικό, για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα, ποσοστό 94%.

Χαρτοφυλάκιο

Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του Ομίλου παρουσιάζει βελτίωση ως αποτέλεσμα των επενδύσεων για αναβάθμιση της διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου και των συνεχών προσπαθειών για ανάκτηση οφειλών που παρουσιάζουν καθυστέρηση. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων επί του συνόλου των χορηγήσεων του Ομίλου μειώθηκε σε 4,3% στις 31 Δεκεμβρίου, 2008 σε σχέση με 4,8% στις 31 Δεκεμβρίου, 2007. Επίσης, το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων με προβλέψεις ανήλθε στο 61% στις 31 Δεκεμβρίου, 2008. Παράλληλα, ο Όμιλος διατήρησε ετήσιο κόστος προβλέψεων ύψους 61 μονάδων βάσης επί των χορηγήσεων, ενώ το αντίστοιχο κόστος για το Δ΄τρίμηνο του 2008 ήταν 99 μονάδες βάσης.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα έφθασαν τα € 591,2 εκ., αυξημένα κατά 11% σε σύγκριση με 31 Δεκεμβρίου, 2007. Εξαιρουμένων των εξόδων των νέων θυγατρικών που ενοποιούνται η αύξηση στα λειτουργικά έξοδα περιορίζεται στο 3%. Τα λειτουργικά έξοδα του 2008 περιλάμβαναν τα λειτουργικά έξοδα από την ενοποίηση της Ουκρανικής τράπεζας Marine Transport Bank (ενοποιείται από το τέταρτο τρίμηνο του 2007), της Lombard Bank Malta Plc (ενοποιείται από 1 Μαρτίου, 2008) και της Ρωσικής Rosprombank (ενοποιείται από 1 Σεπτεμβρίου, 2008).

Το Δεκέμβριο 2008 η Τράπεζα ολοκλήρωσε τη στρατηγική συνεργασία της με τη CNP Assurances με την πώληση του 50,1% του ποσοστού συμμετοχής της στον ασφαλιστικό βραχίονα του Ομίλου. Ο Όμιλος πραγματοποίησε κέρδος ύψους € 58,4 εκ. Το κέρδος αυτό μαζί με τα κέρδη που πραγματοποίησαν οι ασφαλιστικές εταιρείες του Ομίλου για το 2008 έφτασαν στα € 92,2 εκ. και παρουσιάζονται στην Ενοποιημένη Κατάσταση Λογαριασμού Αποτελεσμάτων στα κέρδη από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

Προοπτικές

Λόγω της συνεχιζόμενης πιστωτικής κρίσης και με βάση την άποψη ότι η ομαλοποίηση των αγορών θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη ορατότητα για να παράσχει πληροφόρηση σχετικά με την μελλοντική κερδοφορία.

Επισημαίνεται όμως ότι η Τράπεζα, χωρίς να έχει συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης τραπεζών της ελληνικής κυβέρνησης διατηρεί ισχυρό δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας 10,6%, με Δείκτη Κεφαλαίων Πρώτης Διαβάθμισης (Tier 1) 8,6%.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα για το έτος 2008 ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Marfin Popular Bank κ. Ευθύμιος Μπουλούτας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στο εξαιρετικά ασταθές και μη προβλέψιμο οικονομικό περιβάλλον, η πρωταρχική επιδίωξη της Διοίκησης του Ομίλου Marfin Popular Bank είναι να παραμείνει ο Όμιλος κεφαλαιακά ισχυρός και με υψηλή ρευστότητα ώστε να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των μετόχων και των πελατών μας. Τα αποτελέσματα του 2008 αντικατοπτρίζουν την επιτυχία της στρατηγικής του Ομίλου που προέβλεπε περιορισμένη έκθεση ( λιγότερο από 5% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων) στις κλυδωνιζόμενες σήμερα, αγορές της ανατολικής Ευρώπης. Οι επιλογές της Διοίκησης κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008 επικεντρώθηκαν στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της συγκυρίας.

Η Στρατηγική μας για το 2009 εξασφαλίζει ότι θα παραμείνουμε ένας ισχυρός ιδιωτικός χρηματοπιστωτικός όμιλος»

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |