Thursday, February 26, 2009

Λούης: Ζημιές «μαμούθ» το 2008

Λούης: Ζημιές «μαμούθ» το 2008


Ζημιές €31 εκ. κατέγραψε η εταιρεία Λούης το 2008, τις πρώτες ζημιές μετά τη δημοσιοποίηση της στο ΧΑΚ, έναντι κερδών €13,3 εκ. το 2007. Τα αποτελέσματα της Λούης, σύμφωνα με την εταιρεία επηρεάστηκαν δυσμενώς από διάφορους εξωγενείς παράγοντες όπως οι διακυμάνσεις στην ισοτιμία του δολαρίου και της στερλίνας έναντι του ευρώ, η κατακόρυφη άνοδος στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων και η διεθνής οικονομική κρίση.

Ο κύκλος εργασιών της Louis μειώθηκε από €315 εκ. το 2007 στα €273 εκ. το 2008, δηλαδή κατά 13%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην πτώση κατά 14,5% των εσόδων που προέρχονται από τις εργασίες του τομέα κρουαζιέρων. Tο υπόλοιπο της μείωσης προήλθε από την πτώση του κύκλου εργασιών της Louis Hotels κατά 4% λόγω μείωσης των μονάδων, κατά τέσσερις, ενώ η εκποίηση της ΚΔΕΤΑ (Hilton) συνέτεινε επίσης στη μείωση.

Ανάλογη πτώση σημείωσε και το λειτουργικό κέρδος προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και ενοικίων ξενοδοχείων (EBITDAR) που μειώθηκε στα €39 εκ. σε σύγκριση με €56,8 εκ. το 2007.

Σε αντίθεση με τον τομέα των κρουαζιέρων, η Louis Hotels παρουσίασε αύξηση στα κέρδη από εργασίες πριν από τα καθαρά χρηματοδοτικά έξοδα, από €6,2 εκ. σε €8,3 εκ., (+34%) παρά τη μείωση στον κύκλο εργασιών της κατά 4%. Η μείωση των ξενοδοχειακών μονάδων της Εταιρείας κατά τέσσερις, δεν επέδρασε αρνητικά στην κερδοφορία των ξενοδοχείων. Αρνητική, όμως, συγκριτικά, επίδραση πάνω στα φετινά αποτελέσματα από εργασίες του Συγκροτήματος είχε η κατά το 2007 πώληση μετοχών του Hilton Cyprus, αφού το περασμένο έτος είχαν συμπεριληφθεί τα κέρδη από εργασίες του ξενοδοχείου, ύψους €1,8 εκ.

Δύσκολο έτος το 2008

Σύμφωνα με την εταιρεία, το 2008 ήταν μια δύσκολη χρονιά, αφού τα αποτελέσματά, και ιδιαίτερα εκείνα των κρουαζιερόπλοιων, επηρεάστηκαν πολύ δυσμενώς από τις διακυμάνσεις στην ισοτιμία του δολαρίου και της στερλίνας έναντι του ευρώ, την κατακόρυφη άνοδο στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων και τη διεθνής οικονομική κρίση.

Πιο αναλυτικά, η κατακόρυφη μείωση στην ισοτιμία του δολαρίου κατά τη διάρκεια του 2008, οδήγησε σε σημαντική πτώση των εισοδημάτων της Εταιρείας σε Ευρώ από τις ναυλώσεις πλοίων (που όλες ήταν το 2008 σε δολάρια), καθώς και των εισοδημάτων της Louis Hellenic Cruises, που λόγω των Αμερικανών είναι σε μεγάλο βαθμό σε δολάρια. Αρνητικά επέδρασε η μείωση της ισοτιμίας του δολαρίου και πάνω στα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών πάνω στα πλοία της Louis Hellenic Cruises, εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Αμερικανών και των άλλων επιβατών που προέρχονταν από χώρες εκτός της Ευρωζώνης, αφού όλων σχεδόν τα εθνικά νομίσματά υποτιμήθηκαν σημαντικά έναντι του Ευρώ.

Η επίσης κατακόρυφη μείωση της ισοτιμίας της στερλίνας οδήγησε σε ανάλογη μείωση των εσόδων από την παροχή υπηρεσιών πάνω στα ναυλωμένα κρουαζιερόπλοια όπου οι τιμές είναι σε στερλίνες.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρέασε κυρίως τις κρατήσεις των Αμερικανών από το καλοκαίρι του 2008, ενώ η κατακόρυφη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων επέδρασαν αυξητικά στο κόστος λειτουργίας, κυρίως των κρουαζιερόπλοιων, αλλά και των ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, αν ληφθούν υπόψη διάφοροι μη επαναλαμβανόμενοι παράγοντες που επηρέασαν τόσο τα αποτελέσματα του 2008 (η πώληση στα πλαίσια αναβάθμισης του στόλου των πλοίων Princesa Marissa και Serenade με ζημιά €7,6 εκ., η αναχρηματοδότηση των κρουαζιερόπλοιων Thomson Spirit και Thomson Destiny με κέρδος €10,9 εκ.), όσο και τα αποτελέσματα του 2007 (πώληση μετοχών ξενοδοχείου Hilton Cyprus και άλλων ακινήτων με κέρδος €20,9 εκ.), η αρνητική απόκλιση μεταξύ των δύο περιόδων ανέρχεται στα €26,3 εκ. Σημαντικό τμήμα της απόκλισης αυτής, δηλ. ποσό ύψους €11,7 εκ., προκύπτει από μη πραγματοποιηθείσες συναλλαγματικές διαφορές.

Προοπτικές 2009

Όσον αφορά τις προοπτικές, η εταιρεία εκτιμά ότι το 2009 αναμένεται να είναι μια ακόμα δύσκολη χρονιά, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η εταιρεία έχει συμπεριλάβει στους προϋπολογισμούς της μειωμένα έσοδα και έχει συγχρόνως υιοθετήσει αριθμό μέτρων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μείωση των εξόδων και κεφαλαιουχικών δαπανών, την προσαρμογή του τρόπου λειτουργίας της στα νέα δεδομένα, την πιο ορθολογιστική δρομολόγηση των κρουαζιερόπλοιων της και την εφαρμογή μιας πιο αποτελεσματικής και σύγχρονης τιμολογιακής πολιτικής.

«Η εταιρεία εργάζεται επίσης συστηματικά προς την κατεύθυνση μιας σειράς μέτρων πιο μεσοπρόθεσμης φύσεως, όπως την επέκταση των ναυλώσεων πλοίων της, την ενίσχυση υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων στρατηγικών συμμαχιών, την είσοδο σε νέες αγορές και τη λειτουργία των πλοίων της κατά την χειμερινή περίοδο.

Παράλληλα η ενδυνάμωση του δολαρίου, η σημαντική μείωση των τιμών του πετρελαίου και η σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων, αναμένεται να βοηθήσουν στη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων της Εταιρείας.

Αντίθετα, αρνητική επίδραση αναμένεται να έχει η παρατηρούμενη άνοδος των επιτοκίων. Ενόψει των ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο να δοθεί αυτή την στιγμή οποιαδήποτε ένδειξη για τα αποτελέσματα του 2009», τονίζει η εταιρεία.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |