Thursday, February 26, 2009

ΗΠΑ: Οι λεπτομέρειες των "τεστ κοπώσεως"

ΗΠΑ: Οι λεπτομέρειες των "τεστ κοπώσεως"


Λεπτομέρειες παρείχαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουν να μετατρέψουν σε κοινές μετοχές τις προνομιούχες που απέκτησε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας σε εκατοντάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Το σχέδιο προβλέπει τη διενέργεια “τεστ κοπώσεως” που θα στοχεύουν στην εκτίμηση του τρόπου με τον οποίο θα αντιδράσουν οι αμερικανικές τράπεζες τόσο στην περίπτωση ακραίων συνθηκών στην οικονομία, όσο και των αναμενόμενων. Τα “τεστ κοπώσεως” αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου.

Βάσει του σχεδίου, που στοχεύει στην επιβίωση των τραπεζών ακόμα και σε περίπτωση υλοποίησης του χείριστου σεναρίου για την οικονομία, οι τράπεζες θα έχουν έξι μήνες για να συγκεντρώσουν ιδιωτικά κεφάλαια, προτού λάβουν κεφαλαιακή στήριξη από τις αρχές, γεγονός που αποκάλυψε λίγο πριν την επίσημη δημοσιοποίηση του σχεδίου και ο Ben Bernanke -επικεφαλής της Fed- ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Fed αναφέρεται πως οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες:

“Ανακοίνωσαν σήμερα πως θα ξεκινήσουν τη διενέργεια εκτιμήσεων -με γνώμονα τη μελλοντική κατάσταση στην οικονομία- με μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς, στο πλαίσιο του Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσης (CAP). Αυτές οι εκτιμήσεις θα πραγματοποιηθούν σε δια-υπηρεσιακή βάση ως συντονισμένη εποπτική άσκηση για να διασφαλιστεί πως θα λάβουν χώρα κατά έγκαιρο και συνεπή τρόπο. Οι εποπτικές αρχές θα συνεργαστούν με τα τραπεζικά ιδρύματα για να υπολογίσουν το εύρος των πιθανών μελλοντικών ζημιών και των αναγκαίων κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την απορρόφηση τέτοιων ζημιών σε άξονα διετίας.

Στην τρέχουσα φάση, τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα διαθέτουν κεφάλαια που υπερβαίνουν αυτά που πρέπει να έχουν για να θεωρείται πως επαρκώς καλυμμένα. Το CAP έχει σχεδιαστεί για να διασφαλιστεί πως οι μεγάλοι τραπεζικοί οργανισμοί διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να διαδραματίσουν τον κρίσιμο ρόλο τους στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα σε συνεχιζόμενη βάση και πως μπορούν να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας, ακόμα και εν τω μέσω περισσότερο δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος.

Οι εκτιμήσεις θα διενεργηθούν σε επιλέξιμους τραπεζικούς ομίλους των ΗΠΑ με πάγια που υπερβαίνουν τα 100 δισ. δολάρια, με δύο σενάρια για την οικονομία: ένα βασικό και ένα περισσότερο δυσμενές. Το βασικό αντανακλά τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις ιδιωτών αναλυτών και το περισσότερο δυσμενές μία βαθύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση από ό,τι το βασικό. Οι υπηρεσίες εκτιμούν πως θα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία το ταχύτερο δυνατόν, αλλά όχι πέραν τα τέλη Απριλίου του 2009”.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |