Thursday, February 12, 2009

Πέντε μήνες για εγγύηση καταθέσεων

Πέντε μήνες για εγγύηση καταθέσεων



Το Μάρτιο αναμένεται να βρεθεί ενώπιον της βουλής το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου της νομικής εγγύησης των καταθέσεων, που ταλαιπωρείται στα γρανάζια της κυπριακής γραφειοκρατίας από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφασίσει να ρυθμίσει το θέμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η καθυστέρηση, που προκύπτει σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βάζει στοίχημα για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου, έχει προκαλέσει τη δυσφορία των περισσοτέρων κομμάτων με τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών να ζητούν επίμονα εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Χαρίλαο Σταυράκη κατά την τελευταία συνεδρία της επιτροπής, στην οποία παρέστη για να ενημερώσει τους βουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις της οικονομίας.

Όπως ανέφερε στη StockWatch, ο ανώτερος οικονομικός λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών, Διονύσης Διονυσίου, εντός των επόμενων ημερών «το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται στη Γενική Εισαγγελία για γνωμοδότηση με την ένδειξη του κατεπείγοντος και αμέσως μετά στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα ανάψει το πράσινο φως για να οδηγηθεί στη βουλή προς έγκριση».

Ποιοι είναι οι δικαιούχου

Όπως εξήγησε στη StockWatch ο κ. Διονυσίου, η πρόταση θα αυξήσει την εγγύηση των καταθέσεων με την τροποποίηση των δύο «αδελφών», νομοθεσιών του περί εργασιών τραπεζικών εγγυήσεων νόμου και του αντίστοιχου των συνεργατικών ιδρυμάτων με την αύξηση των εγγυημένων καταθέσεων, καθώς και την αύξηση του βασικού κεφαλαίου Ταμείου Τραπεζών.

Η εγγύηση για καταθέσεις θα αυξηθεί από €20 χιλ. σε €100 χιλ.

Για τις τράπεζες το βασικό κεφάλαιο στο σχετικό Ταμείο αυξάνεται από €5 εκ. σε €100 εκ. και για τα Συνεργατικά Ιδρύματα από €1,7 εκ. σε €20 εκ. Όπως ανέφερε ο κ. Διονυσίου, «σύμφωνα με τις πρόνοιες του τροποποιημένου νομοσχεδίου ορίζεται πως το ποσό θα καταβάλλεται σε 5 ετήσιες δόσεις».

Όπως επίσης διευκρίνισε η πρώτη δόση έχει ήδη καταβληθεί στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η εγγύηση θα καλύπτει όλα τα είδη καταθέσεων ανά καταθέτη και ανά τράπεζα.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι αν ένας καταθέτης έχει 3 λογαριασμούς σε 3 διαφορετικές τράπεζες δικαιούται αποζημίωση και για τους τρεις λογαριασμούς.

Αν ένας καταθέτης επίσης έχει 3 λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα θα αποζημιώνεται και πάλι μέχρι το όριο εγγύησης των €100 χιλ. Το ίδιο ισχύει και αν οι καταθέσεις είναι σε κοινό ή οικογενειακό λογαριασμό. Δικαίωμα εγγύησης έχουν όλοι οι συνδικαιούχοι του λογαριασμού.

Η εγγύηση θα καλύπτει επίσης και τις καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |