Thursday, February 12, 2009

Ιρλανδία: "Ενεση"7 δισ. ευρώ σε Allied Irish Banks, Bank of Ireland

Ιρλανδία: "Ενεση"7 δισ. ευρώ σε Allied Irish Banks, Bank of Ireland


ΔΟΥΒΛΙΝΟ (Dow Jones)-- Το πολυαναμενόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης των κεφαλαίων των Allied Irish Banks PLC (AIB) και Bank of Ireland PLC (IRE) ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η ιρλανδική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα επενδύσει από 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της κάθε τράπεζας, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να πάρει τον έλεγχο των δύο τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομίας, Brian Lenihan, εξήγησε πως η κυβέρνηση θα λάβει προνομιούχες μετοχές με πάγιο μέρισμα της τάξης του 8%, το οποίο θα μπορεί να καταβληθεί είτε σε μετρητά, είτε σε κοινές μετοχές. Οι προνομιούχες μετοχές θα μπορούν να επαναγορασθούν πέντε χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης τους.

Παράλληλα, ο υπουργός θα έχει τη δυνατότητα να διορίζει το 25% των μελών του διοικητικού συμβουλίου των δύο τραπεζών και θα έχει επίσης συμμετοχή 25% στα δικαιώματα ψήφου των τραπεζών σε θέματα που σχετίζονται με την αλλαγή ελέγχου και τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

Τα δικαιώματα μελλοντικής αγοράς που συνδέονται με τις προνομιούχες μετοχές δίνουν τη δυνατότητα απόκτησης έως και το 25% του μετοχικού κεφαλαίου κάθε τράπεζας κατά την ημερομηνία έκδοσης των προνομιούχων μετοχών. Η τιμή για το πρώτο 15% των δικαιωμάτων μελλοντικής αγοράς που θα μπορεί να ασκήσει το κράτος θα διαμορφωθεί 0,975 ευρώ για την AIB και στα 0,52 ευρώ για την BoI. Η τιμή για την ισορροπία στα δικαιώματα θα είναι 0,375 ευρώ για την AIB και 0,20 ευρώ για την BoI.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |