Thursday, February 12, 2009

Κοντά σε υψηλά επτά μηνών ο χρυσός

Κοντά σε υψηλά επτά μηνών ο χρυσός


Σε ανοδικό έδαφος κινείται η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές, σκαρφαλώνοντας κοντά σε υψηλά επτά μηνών και επανακτώντας το επίπεδο των 940 δολ. ανά ουγγιά καθώς οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ενισχύουν περαιτέρω την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση και ασφαλές καταφύγιο.

Στο Λονδίνο, ο χρυσός άμεσης παράδοσης βρέθηκε να σημειώνει νωρίτερα άνοδο έως 7,39 δολ. ή 0,8% στα 946,38 δολ. ανά ουγγιά, ενώ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου σημειώνει μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,2% στα 946,20 δολ. ανά ουγγιά.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων για άμεση παράδοση στο Λονδίνο, το ασήμι ενισχύεται 1,2% στα 13,695 δολ. ανά ουγγιά. Η πλατίνα ενισχύεται 7,50 δολ. ή 0,7% στα 1.077 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο σημειώνει άνοδο 0,8% και βρίσκεται στα 216,50 δολ. ανά ουγγιά.

Υπενθυμίζεται ότι στις χθεσινές συναλλαγές η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 30,10 δολ. ή 3,3% στα 943,80 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Απριλίου εξάλλου σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 3,3% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 944,50 δολ. ανά ουγγιά.

Στο μεταξύ, οι επενδύσεις του SPDR Gold Trust, του μεγαλύτερου ETF που επενδύει σε χρυσό, κατέγραψαν και νέο ρεκόρ στους 935,09 μετρικούς τόνους χθες, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Συνεχίζει πτωτικά το αργό, στα $35

Σε αρνητικό έδαφος και κοντά σε χαμηλά τριών εβδομάδων κινείται η τιμή του αργού στον απόηχο των αρνητικών στοιχείων που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ και έδειξαν νέο άλμα των πετρελαϊκών αποθεμάτων, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι η παγκόσμια ύφεση περιορίζει δραματικά την κατανάλωση.

Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Μαρτίου υποχωρεί 49 cents, ή 1,4% στα 35,45 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Τα αμερικανικά αποθέματα αναρριχήθηκαν στα 350,8 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας.

Τα αποθέματα στο Cushing της Οκλαχόμα -το σημείο παράδοσης των βαρελιών West Texas Intermediate που διαπραγματεύονται στο Nymex- αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα κατά 1,7% στα 34,9 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2004, όταν η υπηρεσία ξεκίνησε να καταγράφει στοιχεία από την συγκεκριμένη τοποθεσία.

Στις χθεσινές συναλλαγές η τιμή του αργού διολίσθησε έως τα 35,65 δολ. το βαρέλι, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 20 Ιανουαρίου. Από την αρχή του 2009 η τιμή του αργού υποχωρεί σε ποσοστό 19% καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ραγδαίας επιβράδυνσης.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |