Thursday, February 12, 2009

Αυστραλία: Απέρριψε η γερουσία το πακέτο στήριξης 28 δισ. δολ.

Αυστραλία: Απέρριψε η γερουσία το πακέτο στήριξης 28 δισ. δολ.

Η Γερουσία της Αυστραλίας απέρριψε το οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 42 δισ. δολ. Αυστραλίας (28 δισ. δολ. ΗΠΑ), με στόχο την αποφυγή της πρώτης ύφεσης σε 18 χρόνια.

Η κυβέρνηση δεν επέτυχε τη στήριξη των σχεδίων της, από την Ανω Βουλή του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση σχεδίαζε τη διανομή 12,7 δισ. δολ. Αυστραλίας σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και τις δαπάνες 28,8 δισ. δολ. Αυστραλίας σε σχολεία, δρόμους, νοσοκομεία και σε εξοικονόμηση ενέργειας. Το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τον προϋπολογισμό σε έλλειμμα το δωδεκάμηνο που λήγει στις 30 Ιουνίου, πρώτο από το χρήση 2001-2002.

Την εβδομάδα που πέρασε η Reserve Bank of Australia μείωσε τα επιτόκια στο 3,25%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1964 και από τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε δαπάνες 44,72 δισ. δολ. Αυστραλίας για προστασία της οικονομίας ύψους 1 τρισ. δολ. Αυστραλίας από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 0,1% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και με τον χαμηλότερο ρυθμό σε οκτώ χρόνια. Πριν από ένα έτος είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9%. Σημειώνεται ότι η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε 0,5% την ίδια χρονική περίοδο και των ΗΠΑ κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας της Αυστραλίας, η οικονομία θα συρρικνωθεί τη χρήση 2009-2010 χωρίς το πακέτο στήριξης. Η αύξηση των δαπανών ώθησε υψηλότερα κατά 1% το ΑΠΕ την τρέχουσα χρήση και 0,75% τη χρήση που λήγει στις 30 Ιουνίου του 2010, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι εργοδότες προσέλαβαν 1.200 υπαλλήλους τον Ιανουάριο και ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 4,8% από 4,5%, καθώς περισσότεροι άνθρωποι έψαξαν να βρουν εργασία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |