Thursday, February 12, 2009

Τράπεζες: Καπέλο 1,67% στα δάνεια

Τράπεζες: Καπέλο 1,67% στα δάνεια



Καπέλο 1,67% «φόρεσαν» το 2008 στα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να καλύψουν το αυξημένο κόστος καταθέσεων. Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ανέλυσε η StockWatch, αποτυπώνουν την έντονα ανοδική πορεία που ακολούθησαν την περασμένη χρονιά τα καταναλωτικά δάνεια, παρά τις απανωτές μειώσεις των βασικών επιτοκίων της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΚΤ, το μέσο επιτόκιο καταναλωτικών δανείων στην Κύπρο έφθασε το Δεκέμβριο το 8.21% έναντι 6.54% που ήταν τον Ιανουάριο του 2008.

Την ίδια περίοδο, τα αντίστοιχα δάνεια στην ευρωζώνη παρουσίασαν οριακή μείωση 0,01%. Η μείωση είναι ιδιαίτερα έντονη το Δεκέμβριο, αφού το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων στην ευρωζώνη μειώθηκε από 8,92% το Νοέμβριο σε 8,47%.


Από τις χώρες της ευρωζώνης, το ψηλότερο επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια συναντάται στην Πορτογαλία (11,88%) ενώ ακολουθούν η Ελλάδα (11,59%), η Ισπανία (11%) και η Ιταλία (10,16%). Στην Ελλάδα, το επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε κατά 1,11% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2008. Αντίθετα, τα χαμηλότερα επιτόκια βρίσκονται στη Φινλανδία (6,04%), στην Ιρλανδία (6,18%) και στη Μάλτα (6,25%).

Τα καταναλωτικά δάνεια στην Κύπρο αποτελούν το 7,9% των συνολικών δανείων. Το Δεκέμβριο του 2008, τα καταναλωτικά δάνεια ανήλθαν στα €4,3 δισ., ενώ το σύνολο των δανειστικών χαρτοφυλακίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στο νησί έφθασε τα €54,7 δισ. Το 2008, ο ρυθμός επέκτασης των καταναλωτικών δανείων έφθασε το 38%.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ ενισχύουν τις αντιδράσεις για τις απότομες αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες προέβηκαν τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες. Με αφορμή τις αυξήσεις, το υπουργείο οικονομικών και η κυβέρνηση κάλεσαν επανειλημμένα τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια τους για να τονωθεί η ανάπτυξη, αφού αρκετοί τομείς δραστηριότητας αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.


Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η μείωση των εγχώριων δανειστικών επιτοκίων, καθώς άρχισαν να παρατηρούνται σημαντικές μειώσεις στα καταθετικά επιτόκια. Την αρχή αναμένεται να κάνει σήμερα ο μεγαλύτερος πιστωτής, η Τρ. Κύπρου, ανακοινώνοντας σημαντικές μειώσεις σε αριθμό δανειστικών προϊόντων, περιλαμβανομένων και κάποιων καταναλωτικών δανείων.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |