Thursday, February 12, 2009

Στα 2,5 τρισ. δολ. οι δημοπρασίες κρατικών τίτλων ΗΠΑ

Στα 2,5 τρισ. δολ. οι δημοπρασίες κρατικών τίτλων ΗΠΑ

Σε συνομιλίες με τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες βρίσκεται η Federal Reserve της Νέας Υόρκης προκειμένου να διευρυνθεί το δίκτυο των διαπραγματευτών που συμμετέχουν ως ανάδοχοι στις δημοπρασίες κρατικών ομολόγων, εν όψει της έκδοσης από την αμερικανική κυβέρνηση χρεωστικών τίτλων με συνολική αξία που υπερβαίνει τα 2 τρισ. δολάρια εντός του 2009.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών και της Fed θέλουν να διασφαλίσουν την επάρκεια των αναδόχων προκειμένου τα έξοδα δανεισμού να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα, μετά τη μείωση του αριθμού των διαπραγματευτών το τελευταίο έτος στα χαμηλότερα επίπεδα μετά το 1960.

Η κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc και η απορρόφηση των Bear Stearns Cos. και Countrywide Securities Corp. το περασμένο έτος είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ρευστότητας και την αποχή των διαπραγματευτών από τις δημοπρασίες τίτλων που έχουν διπλασιαστεί σε όγκο. Στις απώλειες συγκαταλέγεται και η Merrill Lynch & Co, σύμφωνα χθεσινή ανακοίνωση της Fed.

Προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα κινήτρων του Ομπάμα, το Υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να προβεί σε δανεισμό-ρεκόρ ύψους 2,5 τρισ. δολαρίων το οικονομικό έτος που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, σχεδόν το τριπλάσιο ποσό σε σύγκριση με τις εκδόσεις κρατικών τίτλων του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs Group Inc.

Την τρέχουσα εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών έχει προγραμματίσει τη διάθεση κρατικών ομολόγων και γραμματίων αμερικανικού δημοσίου αξίας 187 δισ. δολαρίων, αναφέρει το Bloomberg.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |