Wednesday, January 21, 2009

Συνεργασία της Marfin Insurance Holdings με τη γαλλική CNP

Συνεργασία της Marfin Insurance Holdings με τη γαλλική CNP

Σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 15% και μερίδια αγοράς περίπου 5% με 6% για την ελληνική αγορά, καθώς και στη διατήρηση του 21,6% της κυπριακής ασφαλιστικής αγοράς, στοχεύει η Marfin Insurance Holdings, που από την 1η Ιανουάριου 2009 συνεργάζεται στρατηγικά με το γαλλικό όμιλο CNP Insurance, ο οποίος εξαγόρασε το 50,1% του μετοχικού της κεφαλαίου.


O κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, αντιπρόεδρος της Marfin Egnatia Bank.
Στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της συνεργασίας των δύο ομίλων, ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, αντιπρόεδρος της Marfin Egnatia Bank, δήλωσε ότι «σε ένα περιβάλλον όπου οι περισσότερες εταιρείες παλεύουν, είτε να μην κλείσουν είτε να κρατικοποιηθούν, οι απόλυτα υγιείς επιχειρήσεις συνεχίζουν να αναπτύσσονται, με την ελπίδα ότι από την κρίση θα βγουν κερδισμένες».

Η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει την άσκηση του management από τους Γάλλους σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες τις οποίες ελέγχει η Marfin Insurance Holding στην Ελλάδα και την Κύπρο (Laiki Cyprial Life, Laiki Insurance, Marfin Broker και Marfin Life), με απώτερο στόχο την εξασφάλιση μεριδίου αγοράς ανάλογο αυτού που κατέχει σήμερα ο όμιλος στον τραπεζικό τομέα.

Στα πλάνα των δύο ομίλων είναι η επέκταση των ασφαλιστικών εργασιών και σε άλλες χώρες όπου, σήμερα, διαθέτει παρουσία η Marfin, εφόσον βέβαια υπάρξουν οι ανάλογες ευκαιρίες για επένδυση. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση, έμφαση θα δοθεί στην ελληνική και την κυπριακή αγορά, και κυρίως στον τομέα του banc assurance. Σήμερα, ο ασφαλιστικός βραχίονας της Marfin πραγματοποιεί παραγωγή 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, εκ των οποίων τα 170 εκατ. ευρώ στην Κύπρο.

Η συμφωνία των MEB και CNP έχει διάρκεια 10 έτη, με δικαίωμα ανανέωσης και από τις δύο πλευρές, ενώ, όπως ανακοινώθηκε χθες, το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε στα 145 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συμφωνία η Marfin εξασφάλισε 55 εκατ. ευρώ κεφαλαιακά κέρδη, τα οποία ενέγραψε στο τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Σημειώνεται ότι η γαλλική CNP αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Γαλλίας, δραστηριοποιείται παγκοσμίως σε πολλές χώρες, με ετήσια παραγωγή περί τα 30 δισ. ευρώ και με κεφάλαια υπό διαχείριση 250 δισ. ευρώ, υποστηρίζει 24 εκατ. πελάτες, ενώ έκλεισε την τελευταία χρήση με 1 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη και με μέρισμα ανά μετοχή 2,8 ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της CΝP, Gilles Benoist, τόνισε με έμφαση ότι στη MEB βρίσκει ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο συνεργάτη, ενώ, αναφερόμενος στη στρατηγική του γαλλικού ομίλου, υπογράμμισε ότι γεωγραφικά, το τελευταίο διάστημα, αναπτύσσεται προς τη Νότια Ευρώπη.

Η τραπεζική δραστηριότητα

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε και στην τραπεζική δραστηριότητα του ομίλου, τονίζοντας ότι, το τελευταίο διάστημα, τα χορηγούμενα δάνεια αυξάνονται με ρυθμό υψηλότερο του 10% -που επιθυμεί η Τράπεζα της Ελλάδος-, χωρίς η Marfin να έχει ενισχυθεί οικονομικά από το κράτος.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι τα κριτήρια χορήγησης των δανείων έχουν, σαφώς, καταστεί αυστηρότερα. Στο περιθώριο της συνέντευξης, ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, διευθύνων σύμβουλος της Marfin Polular Bank, αναφέρθηκε στο ζήτημα των επισφαλειών, υποστηρίζοντας ότι, μέχρι σήμερα, αύξηση καταγράφεται μόνο στις επισφάλειες των καταναλωτικών δανείων και όχι των στεγαστικών ή των δανείων προς τις επιχειρήσεις. Εκτίμησε πάντως ότι, για το διάστημα που ακολουθεί, αναμένεται αύξηση των επισφαλειών στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |