Wednesday, January 21, 2009

JP Morgan: Κέρδη στο ρυθμό της κρίσης για τη διετία '08 - '09

JP Morgan: Κέρδη στο ρυθμό της κρίσης για τη διετία '08 - '09

Περιθώρια περαιτέρω… απογοήτευσης διαπιστώνει για τα εταιρικά κέρδη σε έκθεσή της η JP Morgan, καθώς τα πρώτα μηνύματα από τις ανακοινώσεις, για το τελευταίο τρίμηνο του 2008, είναι πολύ άσχημα. Για την Ελλάδα, ο οίκος σημειώνει πως οι μετοχές του δείκτη MSCI Greece θα παρουσιάσουν για το 2008 μικρή υποχώρηση, ενώ για το 2009 αναμένεται οριακή ανάκαμψη και εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνει την Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της.

Σύμφωνα με την έκθεση για τη στρατηγική της σε μετοχικές αξίες που δημοσιεύει ο οίκος, τα κέρδη μπορούν ακόμη να απογοητεύσουν τις προσδοκίες της αγοράς και των αναλυτών, παρά τις όποιες υποβαθμίσεις και συντηρητικές προβλέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι η πρώτη σημαντική, όσον αφορά στα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη το ενδιαφέρον μετατίθεται στην επόμενη εβδομάδα, με τα πρώτα σημάδια να είναι ιδιαίτερα αδύναμα. Μάλιστα, από τις 42 εταιρείες του S&P 500, που έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα, το ποσοστό ανάπτυξης στα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώνεται στο …-220%! Οι δε προβλέψεις που γίνονταν μέχρι πρόσφατα και ανέφεραν υποχώρηση κερδών της τάξης του 20% δείχνουν να έχουν πέσει δραματικά έξω.

Πτώση το 2008

Η JP Morgan σημειώνει ότι, μέχρι το γ' τρίμηνο του 2008, τα εταιρικά κέρδη παρουσίαζαν αδυναμία, η οποία περιοριζόταν κυρίως στο χρηματοοικονομικό κλάδο, ενώ, αντίθετα, οι εκτός του εν λόγω κλάδου εταιρείες παρουσίαζαν ανάπτυξη. Στο δ' τρίμηνο, όμως, η διάσταση αυτή ανάμεσα στους κλάδους άλλαξε. Ετσι το λιγότερο που περιμένουμε πλέον να δούμε είναι μια υποχώρηση της τάξης του 40%-50% στα κέρδη ανά μετοχή, όπως είχε συμβεί την περίοδο 2000-2002, όταν υπήρξε πάλι μια αδύναμη οικονομική συγκυρία.

Οι περισσότεροι κλάδοι διαπραγματεύονται με βάση τα χαμηλότερα κέρδη, όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή, με εξαίρεση τον κλάδο της ενέργειας. Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης στις τιμές του πετρελαίου, η JP Morgan πιστεύει ότι οι υποβαθμίσεις στον κλάδο δεν έχουν τελειώσει και διατηρεί επιφυλακτική στάση για το συγκεκριμένο κλάδο.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα κέρδη του α' τριμήνου του 2009 να είναι εξίσου αδύναμα, οι εκτιμήσεις των αναλυτών των εταιρειών θα είναι περισσότερο εναρμονισμένες με την πραγματικότητα και οι προσεγγίσεις περισσότερο ρεαλιστικές, σημειώνει η JP Morgan.

Οσον αφορά στην ελληνική αγορά, ο οίκος αναμένει ότι οι εισηγμένες στο Χ.Α., που περιέχονται στο δείκτη MSCI Greece, έκλεισαν το 2008 με μέση ετήσια πτώση της τάξης του 3%, έναντι εκτιμήσεων για τον MSCI World 10,1%. Για το 2009, αναμένεται αύξηση κερδών κατά 1,5% και περαιτέρω ανάκαμψη με άνοδο 8,6% το 2010.

Οσον αφορά στις εκτιμήσεις για το Ρ/Ε, το 2008, ο εν λόγω δείκτης υπολογίζεται στο 5,8, το 2009 στο 5,7 και το 2010 στο 5,2 και μάλιστα θεωρείται από τους πλέον ελκυστικούς διεθνώς. Επίσης, για φέτος αναμένεται και μέση μερισματική απόδοση 6,1%. Για την Εθνική Τράπεζα, ο οίκος αναμένει, το 2009, μείωση κερδών ανά μετοχή της τάξης του 10,2%, Ρ/Ε 4,5 και μερισματική απόδοση 7,6%.

JPMorgan Asset Management για τη διεθνή οικονομία

Ο ίδιος οίκος, μέσω της JP Morgan Asset Management, εκφράζει περαιτέρω την απαισιοδοξία του για την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Συγκεκριμένα, στη Μηνιαία Οικονομική Ανασκόπηση Επενδύσεών της, που συνέταξε η ομάδα διαχείρισης παγκόσμιων χαρτοφυλακίων διαφόρων κατηγοριών επένδυσης (Global Multi-Asset Group), σημειώνει ότι:

* Ο φόβος του αποπληθωρισμού οδηγεί τη νομισματική πολιτική στο «βασίλειο» των ποσοτικών διευκολύνσεων, που συνοδεύονται με επιθετικές κινήσεις δημοσιονομικής τόνωσης.

* Η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς τη βαθύτερη ίσως ύφεση των τελευταίων 50 ετών.

* Οι αποτιμήσεις των μετοχών παραμένουν σε ακραία επίπεδα, παρέχοντας κάποια προστασία έναντι του κινδύνου για την περαιτέρω μείωση των κερδών, ενδεχόμενο που παραμένει πολύ σοβαρό.

* Διατηρείται ουδέτερη θέση ως προς τις μετοχές έναντι των ομολόγων, με μια προτίμηση προς τις ΗΠΑ έναντι των αναδυόμενων αγορών. Από στρατηγική άποψη, ωστόσο, είναι πιθανό οι αγορές μετοχών να παρουσιάσουν μικρές μόνο διακυμάνσεις, έως ότου αποσαφηνιστεί καλύτερα ο οικονομικός κύκλος.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |