Tuesday, December 16, 2008

Προς μείωση των επιτοκίων η Fed

Προς μείωση των επιτοκίων η Fed


Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ενδεχομένως να μειώσει τα επιτόκιά της σήμερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, φέρνοντάς τα ακόμα πιο κοντά στο μηδέν, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία έναντι της παγκόσμιας επιβράδυνσης.

Την ίδια στιγμή, η Φέντεραλ Ριζέρβ εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε ένα από τα πιο γενναία πειράματα στην 94χρονη ιστορία της: να χρησιμοποιήσει τον ισολογισμό της ως βασικό εργαλείο για την άσκηση νομισματικής πολιτικής.

Στη σημερινή συνεδρίασή της, η Νομισματική Επιτροπή (FOMC) της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αναμένεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 0,5%, όπως εκτιμά η πλειονότητα των αναλυτών.

Επίσης, η Φέντεραλ Ριζέρβ ενδεχομένως να ανακοινώσει και σχέδια για διοχέτευση επιπρόσθετης ρευστότητας σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, διευρύνοντας περαιτέρω το ενεργητικό της, ύψους 2,26 τρισ. δολαρίων.

Ο διοικητής της αμερικανικής τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, σχεδιάζει νέες κινήσεις για την καταπολέμηση της πιστωτικής κρίσης και την θωράκιση της οικονομίας έναντι μιας ύφεσης.

Όπως εκτιμούν, πάντως, οι αναλυτές, υπάρχει ο κίνδυνος να πληγεί η φερεγγυότητα της Fed σε περίπτωση που οι χαράσσοντες την οικονομική πολιτική δεν παρουσιάσουν μια νέα στρατηγική ελέγχου της προσφοράς χρήματος.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |