Tuesday, December 16, 2008

Κίνγκ: Κάτω από 1% «βλέπει» τον πληθωρισμό της Βρετανίας

Κίνγκ: Κάτω από 1% «βλέπει» τον πληθωρισμό της Βρετανίας

Κάτω του 1% ενδέχεται να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στη Βρετανία την επόμενη χρονιά, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) Μέρβιν Κινγκ, σε επιστολή του προς την κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Βρετανίας που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δείχνουν κάμψη του πληθωρισμού για το Νοέμβριο σε ετήσια βάση στο 4,1% από 4,5% που ήταν ένα μήνα νωρίτερα, ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% που έχει θέσει η βρετανική κυβέρνηση.

«Είναι πολύ πιθανόν ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο στόχο του 2% στο πρώτο εξάμηνο του 2009 και στη συνέχεια να υποχωρήσει χαμηλότερα από αυτόν μέσα στο χρόνο», σημειώνει ο King. «Είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να πρέπει να σας εξηγήσω σε νέα μου επιστολή, γιατί ο πληθωρισμός έχει κατρακυλήσει πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από το στόχο.»

Η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων το Νοέμβριο αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Ο τιμάριθμος είχε διαμορφωθεί στο 4,5% τον Οκτώβριο.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ωστόσο, έκαναν λόγο για υποχώρηση στο 3,9%. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας θα αποστείλει επιστολή στο υπουργείο Οικονομίας στην οποία θα εξηγεί για ποιο λόγο ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το όριο του 3% που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα η στερλίνα υποχωρεί σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ, λόγω των εκτιμήσεων των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων από τα επίπεδα του 2% που βρίσκονται τώρα. Σημειώνεται ότι το βρετανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 20% έναντι του ευρωπαϊκού από την αρχή της χρονιάς και η ισοτιμία διαμορφώνεται στο 89,68 από 89,78 νωρίτερα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |