Tuesday, December 16, 2008

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση μεταποίησης, υπηρεσιών το Δεκέμβριο

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση μεταποίησης, υπηρεσιών το Δεκέμβριο


Επιδείνωση μικρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν εμφάνισε η δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ινστιτούτο Markit.

Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε τις πρώτες εβδομάδες του μήνα έδειξε, ωστόσο, περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας τους τελευταίους μήνες της χρονιάς καθώς και συρρίκνωση του πληθωρισμού.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 42,0 μονάδες από 42,5 μονάδες το Νοέμβριο, διαμορφούμενος σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν διαμόρφωσή του στις 41,2 μονάδες.

Στον τομέα της μεταποίησης, ο PMI βυθίστηκε στο νέο ιστορικό χαμηλό των 34,5 μονάδων, έναντι 34,3 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές. Το Νοέμβριο, είχε διαμορφωθεί στις 35,6 μονάδες.

Ο σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος καλύπτει τόσο τη μεταποίηση όσο και τις υπηρεσίες, υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 38,3 μονάδων από 38,9 μονάδες που ήταν το Νοέμβριο. Σύμφωνα με το Markit, αυτό υποδηλώνει συρρίκνωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη κατά 0,6% στο τέταρτο τρίμηνο.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |