Tuesday, December 16, 2008

Η κρίση είναι εδώ - Παντού απολύσεις!

Η κρίση είναι εδώ - Παντού απολύσεις!

Τα «δόντια»σε εκατοντάδες εργαζόμενους έχει δείξει η κρίση. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παραθέτουν Εργατικά Κέντρα από όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το Σωτήρη Ζαριανόπουλο, γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το τελευταίο δίμηνο απολύθηκαν 30 υπάλληλοι από το κατάστημα καλλυντικών Hondos Center.Επίσης, λουκέτο έβαλε το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «Κοραής», απολύοντας 21 καθηγητές, οι οποίοι δεν έχουν πάρει την αποζημίωσή τους. Εξήντα άτομα απολύθηκαν και από την εταιρεία ιματισμού Ranner &Αction, τα οποία ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί. Η εταιρεία αποφάσισε να μεταφέρει την παραγωγή της στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με το Σωτήρη Ζαριανόπουλο υπάρχουν και δύο περιπτώσεις εταιρειών, συγκεκριμένα η Σιδενόρ και η Ελληνική Χαλυβουργία, που δεν ανανεώνουν τις συμβάσεις, οι οποίες έχουν λήξει, αφορούν δε αντίστοιχα 20 και 40 άτομα.

Πολλαπλασιάζονται οι απολύσεις και στο Νομό Λάρισας. Κατά τον Πάρη Λιόλιο, γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου της πόλης, η βιομηχανία Εxalco άρχισε να απολύει το 2% του προσωπικού της· ήδη έχουν απολυθεί τα πρώτα 8 άτομα. Η γερμανική αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών Μedia Markt, που λειτουργεί κατάστημα στο εμπορικό κέντρο Pantheon Plaza, απέλυσε 15 άτομα. Όπως μας αποκάλυψε, στα πρόθυρα λουκέτου βρίσκεται και τοπική βιομηχανία ένδυσης με 120 υπαλλήλους.Για 200 θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί από την αρχή του έτους στις εταιρείες Βαρβαρέσσος και Κλωστήρια Ναούσης κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, Σάκης Τσίτσης. Όπως μας λέει, η ανεργία με τα σημερινά δεδομένα και για τους χειμερινούς μήνες ξεπερνά το 50% στη πόλη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, τονίζει, το αντιμετωπίζουν τα Κλωστήρια Ναούσης, όπου 300 άτομα παραμένουν απλήρωτα από το Σεπτέμβριο.

«Φουντώνει» το κύμα απολύσεων και στις νότιες περιοχές της χώρας, ενώ εξαίρεση δεν αποτελούν ούτε τα νησιά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Αντώνιο Καλή, μετά την απόλυση 65 εργαζομένων από την εταιρεία Βοσινάκη, και η επιχείρηση ένδυσης Δούρος περιέκοψε 11 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind ενημέρωσε 15 υπαλλήλους της, ότι σκοπεύει να μεταβιβάσει το ιδιόκτητο κατάστημά της σε συνεργάτη και, άρα, εάν θέλουν να κρατήσουν τη δουλειά τους, μπορούν να μετατεθούν στα καταστήματα που λειτουργεί στην Αθήνα.

Υποχρεωτικές άδειες αντί απολύσεων επιλέγουν οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Κρήτη. Σύμφωνα με το Γιώργο Σκουλατάκη, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, δύο εταιρείες πλαστικών ειδών ανάγκασαν τους υπαλλήλους τους να πάρουν υποχρεωτική άδεια μιας ημέρας. Επίσης, εταιρεία τροφοδοσίας στον Ομαλό απέλυσε 10 υπαλλήλους της.

REPORTER.GR

No comments:

Share |