Tuesday, December 16, 2008

Πολλή δουλειά για τους ελεγκτές

Πολλή δουλειά για τους ελεγκτές


Σαν να μην έφθαναν τα προβλήματα στο ασθενές διεθνές πιστωτικό σύστημα, που απειλεί να στείλει την ανθρωπότητα σε μία άνευ προηγουμένου οικονομική ύφεση, ήρθε και η είδηση ότι ο πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Κεφαλαιαγοράς Τεχνολογία, της Nasdaq [.IXIC] , έχει καταχραστεί 50 δισ. δολάρια που του είχαν εμπιστευθεί επενδυτές, μεταξύ των οποίων και μεγάλα διεθνή τραπεζικά ιδρύματα.

Ωστόσο, πολλοί Αμερικανοί σχολιαστές σημειώνουν ότι εναντίον του Μπερνάρ Μάντοφ υπήρχαν από ετών καταγγελίες, από επενδυτές που είχαν προβλήματα μαζί του και παρ' όλα αυτά η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η πανίσχυρη SEC, δεν έκανε τίποτε.

Ας δούμε λοιπόν το θέμα λίγο πιο βαθιά. Όπως αποδεικνύεται από τις καταγγελίες το τι έκανε ο Μάντοφ ήταν σε όλους γνωστό. Δηλαδή υποσχόταν μεγαλύτερες αποδόσεις, ακόμα και από τις επενδυτικές τράπεζες που κατέρρευσαν πρόσφατα, και οι οποίες ως γνωστό δεν κρατούσαν καθόλου αποθεματικά από τα κεφάλαια, που τους κατέθεταν οι επενδυτές. Πώς λοιπόν ο Μάντοφ πλήρωνε υψηλότερες αποδόσεις;

Απλούστατα πλήρωνε μόνο αποδόσεις! Όταν οι αγορές στέγνωσαν από μετρητά και πολλοί από τους πελάτες του άρχισαν να ζητούν τα κεφάλαιά τους, αποδείχθηκε ότι αυτά δεν υπήρχαν. Δηλαδή στην ουσία η εταιρεία του ήταν ένα μεγάλο... αεροπλανάκι, τόσο μεγάλο όμως ώστε, να βρίσκεται περίπου στο απυρόβλητο. Οι αρχές δεν μπήκαν στον κόπο να ελέγξουν τα βιβλία του. Άλλωστε οι άνθρωποι που διοικούσαν τη SEC ήταν προφανώς φίλοι και γνωστοί του. Στο κάτω κάτω και οι τραπεζικοί επενδυτικοί γίγαντες της Wall Street την ίδια δουλειά έκαναν. Και αυτοί χρεοκόπησαν όταν χρειάσθηκε να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους προς πελάτες.

Ο Μάντοφ, ωστόσο, είχε ξεπέρασει κάθε όριο. Ακόμα και αφού ξέσπασε η κρίση, συνέχιζε να υπόσχεται εξωπραγματικές αποδόσεις στους επενδυτές, οι οποίοι επέμεναν να του έχουν εμπιστοσύνη. Χρειάσθηκε να φθάσουν τα πράγματα στο απροχώρητο, για να φανεί ότι τα κατατεθειμένα κεφάλαια δεν υπήρχαν. Τελικά, η υπόθεση βγήκε στην επιφάνεια από τους «καμένους» επενδυτές.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι στο πεδίο των ελέγχων πολλά πρέπει να αλλάξουν. Έτσι, οι επενδυτικές τράπεζες που επέζησαν μετατρεπόμενες σε κλασικά εμπορικά ιδρύματα, βρίσκονται σήμερα υπό την πλήρη εποπτεία των αρχών.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |