Tuesday, December 16, 2008

Στα 43,60 δολάρια το αργό- Πτώση 2%

Στα 43,60 δολάρια το αργό- Πτώση 2%

Με απώλειες έκλεισε και σήμερα το αργό, επαναλαμβάνοντας τη χθεσινή πορεία που αντιστοιχούσε σε υψηλά κέρδη στην αρχή της συνεδρίασης και σε απώλειες κατά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης. Η αισιοδοξία από την κατακόρυφη πτώση των τελευταίων μηνών σε συνδυασμό με την προσδοκία μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ, κατά την αυριανή σύνοδο, ήταν οι αιτίες της ανόδου κατά 4% που κατέγραφε τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, γρήγορα εξανεμίστηκε υπό το βάρος των υποψιών ότι η εν λόγω μείωση είναι ανεπαρκής.Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 2% στα 43,60 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ άμεσης παράδοσης έκλεισε χαμηλότερα 10 cents, στα 44,50 δολάρια το βαρέλι.

Τα μέλη του «καρτέλ» που προμηθεύει σχεδόν το 1/3 της πετρελαϊκής παραγωγής του πλανήτη, θα συναντηθούν αύριο στην Αλγερία προκειμένου να βάλουν «φρένο» στην κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου. Υπενθυμίζεται ότι το αργό έχει υποχωρήσει κατά 70% από το ρεκόρ των 147,27 δολαρίων που είχε κατοχυρώσει στις 11 Ιουλίου. Ωστόσο, ο υπουργός επί των πετρελαϊκών θεμάτων της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi, μετά και τη νέα πτώση του αργού, δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ αύριο θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Σημαντική πίεση στην αγορά πετρελαίου ασκησε και η έκθεση της Merrill Lynch, η οποία αναφέρει ότι το αργό το 2009 θα κυμανθεί κοντά στα 25 δολάρια το βαρέλι, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης της ανάπτυξης, επικαλούμενη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναφέρει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη το 2009 θα διαμορφωθεί στο 2,2%. Ωστόσο, η Merrill Lynch ανέφερε ότι η εν λόγω πτώση της τιμής του αργού θα είναι βραχυπρόθεσμη, και συγκεκριμένα μέχρι να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία.

REPORTER.GR

No comments:

Share |