Tuesday, December 16, 2008

FED: Στο 0,25% «έκοψε» τα επιτόκια

FED: Στο 0,25% «έκοψε» τα επιτόκια


Κατά 75 μονάδες βάσης «έκοψε» τα επιτόκια της η FED, διαμορφώνοντας τα στο 0,25%, επίπεδα που θεωρούνται τα χαμηλότερα στην ιστορία της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ. Το χαμηλό επίπεδο που βρίσκονται τα επιτόκια, εκτιμούν οι αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν μείωση της τάξεως των 50 μονάδων βάσης, ότι δεν παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Επισημαίνουν στους επενδυτές ότι η Fed έχει ακόμη πολλούς τρόπους να καταπολεμήσει την οικονομία, ακόμη και αν τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά.Κύριος λόγος μείωσης των επιτοκίων σε τόσο πρωτοφανή επίπεδα, σύμφωνα με τη Νομισματική Επιτροπή της Federal Reserve, ήταν η επιδείνωση της αγοράς εργασίας, καθώς και η πτώση των καταναλωτικών δαπανών, των επιχειρηματικών επενδύσεων και της βιομηχανικής παραγωγής.

Επιπλέον, η FOMC δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη στενότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς και στην αρνητική προοπτική για την οικονομικής δραστηριότητα όχι μόνο στα πλαίσια των ΗΠΑ, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.

Η Επιτροπή στάθηκε και στις θετικές προσδοκίες που υπάρχουν για τον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων τα επόμενα τρίμηνα, αφού οι τιμές του αργού, και γενικότερα των εμπορευμάτων, έχουν υποχωρήσει, βελτιώνοντας, έτσι, τη σταθεροποίηση των τιμών καταναλωτή.

Τέλος, η Επιτροπή δεν παρέλειψε να αναφερθεί ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται προκειμένου να προωθήσει την ανάπτυξη, καθώς και τη σταθερότητα των τιμών, αφού ακόμα η οικονομία βρίσκεται σε καθοδική πορεία.

Υπέρ της μείωσης των επιτοκίων ψήφισαν οι: πρόεδρος Ben S. Bernanke, Christine M. Cumming, Elizabeth A. Duke, Richard W. Fisher, Donald L. Kohn, Donald L. Kohn; Randall S. Kroszner; Sandra Pianalto, Charles I. Plosser; Gary H. Stern και Kevin M. Warsh.

REPORTER.GR

No comments:

Share |