Wednesday, December 10, 2008

Citigroup: 1.000 απολύσεις στην ιαπωνική Nikko Cordial

Citigroup: 1.000 απολύσεις στην ιαπωνική Nikko Cordial


Περίπου 1.000 θέσεις εργασίας θα περικόψει στο χρηματιστηριακό της σκέλος στην Ιαπωνία η Citigroup Inc., η αμερικανική τράπεζα που μειώνει το προσωπικό της παγκοσμίως κατά 52.000 εργαζομένους, σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμα στελέχη της, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Οι εργαζόμενοι στη Nikko Cordial Securities Inc., που απασχολεί περίπου 7.000 ανθρώπους, αποδέχθηκε την προσφορά της Citigroup για πρόωρη συνταξιοδότηση έως τις 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους καθώς η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Citigroup, Vikram Pandit, σχεδιάζει να μειώσει το προσωπικό της τράπεζας των 352.000 εργαζομένων διεθνώς κατά το 1/7, αλλά και να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία μετά τις ζημίες πλέον των 67 δισ. δολ. εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η τράπεζα μειώνει τις θέσεις εργασίας στο σκέλος της επενδυτικής τραπεζικής και της χρηματοδότησης των καταναλωτών στην Ιαπωνία και πουλά το τοπικό τραπεζικό σκέλος πίστης.

Η Nikko Cordial προσέφερε κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης στους εργαζομένους της, ηλικίας άνω των 40 ετών, στις 21 Νοεμβρίου, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του προέδρου της, Eiji Watanabe, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους. Η προσφορά περιλαμβάνει την καταβολή μισθών περίπου δύο ετών.

Ο εκπρόσωπος της Citigroup στο Τόκιο, Atsuko Yoshitsugu, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Η τράπεζα που εδρεύει στη Ν. Υόρκη έλαβε οικονομικό πακέτο στήριξης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ύψους 45 δισ. δολ., εκ των οποίων δαπάνησε περίπου 1,6 τρισ. γιέν [JPY=X] (17 δισ. δολ.) για την εξαγορά της Nikko Cordial πέρυσι. Η χρηματιστηριακή εταιρεία με έδρα το Τόκιο και με 111 υποκαταστήματα στην Ιαπωνία, έως τον Σεπτέμβριο είχε συνολικά 28,2 τρισ. γιέν υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών.

Η Nikko Cordial, που ιδρύθηκε το 1944, στις 27 Οκτωβρίου εμφάνισε το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου κέρδη 12,1 δισ. γιέν έναντι 20,2 δισ. γιέν το προηγούμενο έτος.

Χθες σε ανακοίνωσή της η Citigroup ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος της Nikko Citi Holdings Inc., Shoji Kuwashima, 53 ετών, πρώην πρόεδρος της Nikko Cordial Corp., θα αποχωρήσει από την εταιρεία στις 31 Δεκεμβρόιυ.

Σημειώνεται ότι η Nomura Holdings Inc., η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Ιαπωνίας, σχεδιάζει να απολύσει πλέον των 100 εργαζομένων στην Ασία, καθώς αυξάνει τη μείωση των θέσεων εργασίας στην Ιαπωνία, σύμφωνα με πληροφορίες. Επίσης θα περικόψει θέσεις στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και άλλες ασιατικές χώρες το νωρίτερο φέτος και θα μειώσει τουλάχιστον κατά 100 τις θέσεις εργασίας στο Τόκιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |