Wednesday, December 10, 2008

100 καταστήματα τραπεζών σε όλη την Ελλάδα έχουν δεχθεί επιθέσεις

100 καταστήματα τραπεζών σε όλη την Ελλάδα έχουν δεχθεί επιθέσεις

Περίπου 500 με 550 κτήρια , καταστήματα και υποκαταστήματα τραπεζών έχουν δεχθεί εκτεταμένες καταστροφές από τους βανδαλισμούς τις τελευταίες 3 μέρες στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης και με βάση πρώτες εκτιμήσεις περίπου 90 με 100 καταστήματα τραπεζών έχουν υποστεί σημαντικές ζημίες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Έβρο έως την Κρήτη και την Χίο έως τα Ιόνια νησιά καταγράφονται ζημίες. Με βάση πρώτες εκτιμήσεις οι ζημίες προσδιορίζονται σε πάνω από 20 εκατ ευρώ για τράπεζες και κυρίως καταστήματα ενώ δεν αποκλείεται το κόστος να εκτιναχθεί περαιτέρω λόγω των κλοπών που σημειώνονται. Ορισμένες τράπεζες μετρούν σημαντικές ζημίες. Ορισμένα υποκαταστήματα της Εθνική , Alpha , Millennium, Eurobank , Emporiki , Attica bank έχουν υποστεί από σημαντικές ζημίες έως ολοκληρωτική καταστροφή. Στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Ακαδημίας το κατάστημα της Emporiki έχει καταστραφεί ολοσχερώς ενώ σημαντικές ζημίες έχει υποστεί και το κτήριο της κεντρικής διοίκησης της Attica bank. Στην πλατεία Συντάγματος τα υποκαταστήματα των τραπεζών επί των οδών Όθωνος , Φιλελλήνων έχουν υποστεί τεράστιες υλικές ζημίες.

Επίσης οι τράπεζες επί της οδού Πανεπιστημίου και Κοραή έχουν δεχθεί βανδαλισμούς. Η εκτίμηση των τραπεζιτών είναι ότι οι βανδαλισμοί ήταν αποτέλεσμα «μιας στρεβλωμένης εικόνας που έχει διαμορφώσει ο πολίτης για τον ρόλο του τραπεζικού συστήματος. Οι πρόσφατες αυξήσεις επιτοκίων και τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν παραποιηθεί και στρεβλωθεί τόσο πολύ διαμορφώνοντας στην κοινή γνώμη την άποψη ότι οι κακοί τραπεζίτες εκμεταλλεύονται τον πολίτη.

Η όλη προσέγγιση είναι όχι μόνο λάθος αλλά και άκρως παραπλανητική. Χάριν στις τράπεζες οι Έλληνες έχουν αποκτήσει σπίτι για να διαμένουν , έχουν αποκτήσει αυτοκίνητο» καταλήγει ο τραπεζίτης. Η Εθνική έλαβε άμεσα πρωτοβουλία στηρίζοντας τους πληγέντεςαπό τους βανδαλισμούςπροβαίνοντας σε αναστολή δόσεων επιχειρηματικών δανείων έως 12 μήνες ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τις ζημιωθείσες επιχειρήσεις για την αποκατάσταση ζημιών ακινήτων και εξοπλισμού και την προμήθεια εμπορευμάτων μέσω χορήγησης δανείου με περίοδο χάριτος έως 12 μήνες.

REPORTER.GR

No comments:

Share |