Wednesday, December 10, 2008

Στο 3,4% η ανοδος του αργού- Στα 43,5 δολάρια

Στο 3,4% η ανοδος του αργού- Στα 43,5 δολάρια

Μόλις την τελευταία ώρα περιόρισε τα κέρδη του το αργό, το οποίο ενδοσυνεδριακά έφτασε να ενισχύεται ακόμα και 9%, στον απόηχο των εκτιμήσεων ότι η Σαουδική Αραβία θα προχωρήσει σε «γενναία» μείωση της παραγωγής τον Ιανουάριο. Την ανοδο τροφοδότησε και αύξηση των αποθεμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία ήταν πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα που έληξε στις 5/12 τα αποθέματα αργού διαμορφώθηκαν υψηλότερα κατά 400 χιλ. βαρέλια, ενώ διαμορφώθηκαν στα 320,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν ανοδο 2,7 εκατ. βαρελιών. Τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 5,6 εκατ. βαρέλια. Η εκμετάλλευση της δυναμικότητας των διυλιστηρίων διαμορφώθηκε στο 87,4%, υψηλότερα κατά 3,1% σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 3,4% στα 43,52 δολάρια το βαρέλι. Την τελευταία ώρα οι επενδυτές έσπευσαν να κλείσουν θέσεις λόγω των εκτιμήσεων ότι ο «μαύρος χρυσός» θα υποχωρήσει, καθώς εντείνεται η φημολογία ότι ο ΟΠΕΚ θα μειώσει την παραγωγή στη συνάντηση των μελών του την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα η Ρωσία αναμένεται να συντονίσει την μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ για να τεθεί τέλος στην κατακόρυφη πτώση της τιμής του αργού τους τελευταίους μήνες. Οι απώλειές του από τις 26 Νοεμβρίου ανέρχονται σε 23%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινήθηκε ανοδικά κατά 1,8% στα 42,27 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ) επισημαίνει στη μηνιαία έκθεσή της που δημοσιεύτηκε χθες ότι η πετρελαϊκή ζήτηση αναμένεται να σημειώσει νέα κάμψη το 2009 για πρώτη φορά σε διάστημα τουλάχιστον τριών δεκαετιών πτώση για δύο διαδοχικές χρονιές. Η παγκόσμια πετρελαϊκή κατανάλωση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 85,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μειωμένη κατά 45.000 βαρέλια σε σχέση με φέτος.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Sergei Shmatkoδήλωσε ότι η Ρωσία θα ανακοινώσει τις προτάσεις για τη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ στις 17 Δεκεμβρίου. Ο Shmatko τόνισε ότι σε τηλεφωνική τους επικοινωνία με τον διευθυντή του ΟΠΕΚ ο δεύτερος τον ενημέρωσε ότι ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει σε σημαντική μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του δισεκατομμυριούχου hedge-fund manager Boone Pickens ο ΟΠΕΚ αναμένεται να μειώσει την παραγωγή κατά 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |