Wednesday, December 10, 2008

Κλείνει η μέγγενη του δανεισμού

Κλείνει η μέγγενη του δανεισμού


Σεισμικές δονήσεις στην αγορά χρήματος προκαλεί η αβεβαιότητα που υπάρχει για το βαθμό επιβράδυνσης της κυπριακής οικονομίας, καθώς οι τράπεζες παγώνουν τις νέες δανειοδοτήσεις και πιέζουν για αποπληρωμή των παλιών. Ο καιρός του εύκολου χρήματος, όταν οι τράπεζες προσέφεραν δάνεια μέσω τηλεφώνου, έχει περάσει ανεπιστρεπτί, και οι τράπεζες άρχισαν πλέον να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ραγδαίας πιστωτικής τους επέκτασης. Η μεγέθυνση των πιστωτικών τους χαρτοφυλακίων κατά 40% μέσα σε ένα μόλις χρόνο, εξάντλησε τη ρευστότητα των τραπεζών, που αναγκάζονται σήμερα να πληρώνουν επιτόκια μέχρι και 7% για να αντλούν καταθέσεις.

Τη νύφη την πληρώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που χρειάζονται φρέσκο χρήμα για να συντηρήσουν την κατανάλωση και τους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας. Αν και το βασικό επιτόκιο της Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας μειώθηκε κατά 175 μονάδες βάσης από το Σεπτέμβριο, και το euribor 3 μηνών επέστρεψε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2006, οι κύπριοι δανειζόμενοι καλούνται να πληρώσουν ψηλότερους τόκους, για να καλύψουν το αυξημένο κόστος δανεισμού των τραπεζών.

Πέραν αυτού, άρχισαν να αντιμετωπίζουν, πλέον, και πιέσεις για εξόφληση των δανείων τους.

Το τίμημα της νέας τάξης πραγμάτων πληρώνουν και οι νέοι δανειζόμενοι, ιδίως οι επιχειρηματίες. Πέραν των ιδιαίτερα δυσμενών όρων, οι τράπεζες περνούν στην κυριολεξία από κόσκινο τα περιουσιακά στοιχεία των επιχειρηματιών ενώ προβαίνουν και σε ενδοσκόπηση του παρελθόντος και της ιστορίας τους με τους όρους δανειοδότησης να γίνονται όλο και πιο πιεστικοί ζητώντας να έχουν και λόγο στην επιχειρηματική στρατηγική των επιχειρήσεων.

Όλοι οι τραπεζίτες που μίλησαν στη StockWatch, συμφώνησαν με τις χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη ότι «οι επιχειρηματίες θα πρέπει να ξεχάσουν τις μεγάλες δανειοδοτήσεις».

Από την αντίπερα όχθη οι επιχειρηματίες στις δικές τους δηλώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς σε μια περίοδο που η οικονομία χρειάζεται χρήμα για να συντηρηθεί η ανάπτυξη, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Κάνουν λόγο για «εθνική ευθύνη των τραπεζών» και την ανάγκη να ληφθεί υπόψη τo «γενικό συμφέρον» του τόπου. Καλούν εκ νέου την κυβέρνηση να παρέμβει προς την κατεύθυνση αύξησης της ρευστότητας των τραπεζών και μείωσης των επιτοκίων.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκανε στη StockWatch, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Παναγιώτης Λοϊζίδης. Καλεί τις τράπεζες να στηρίξουν τους επιχειρηματίες. «Εμείς θέλουμε τις τράπεζες να είναι δίπλα από τους επιχειρηματίες όχι μόνο στις καλές αλλά και στις δύσκολες εποχές».

Οι τράπεζες υποστήριξε θα πρέπει να επιδείξουν κατανόηση στην αποπληρωμή των δανείων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του βοηθού γενικού διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, Μιχάλη Αντωνίου.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι όντως οι τράπεζες είναι πιο σφικτές στο θέμα του δανεισμού. «Είναι δεδομένο ότι μετά την έκρηξη της οικονομικής κρίσης οι τράπεζες είναι πιο συγκρατημένες στο θέμα του δανεισμού».

Η ΟΕΒ με πρόσφατη ανακοίνωση της καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει για διόρθωση της ρευστότητας των τραπεζών και τη δυνατότητα τους να δανείζουν ανέφερε.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |