Wednesday, December 10, 2008

Στο μικροσκόπιο ΕΠΑ το ρεύμα

Στο μικροσκόπιο ΕΠΑ το ρεύμα


Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι καταγγελίες εναντίον των εταιρειών πετρελαιοειδών για καρτέλ τιμών, ενώ η ΕΠΑ ανοίγει παράλληλα φάκελο για να εξετάσει πιθανές στρεβλώσεις στον τομέα της παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις 18 Δεκεμβρίου κλήθηκαν και θα παραστούν ενώπιον της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού για να απαντήσουν στα όσα τους καταλογίζονται στην έκθεση της Επιτροπής, που τους δόθηκε πριν από ένα μήνα, οι εταιρείες πετρελαίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΠΑ Κωστάκης Χριστοφόρου.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, σε δηλώσεις πριν από τη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΔΕΟΚ και απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το θέμα, ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε: «Εγώ έχω κληθεί από την πολιτεία να εφαρμόσω ένα νόμο και θα τον εφαρμόσω ακριβοδίκαια».

Ο κ. Χριστοφόρου, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο κομμάτων και οργανωμένων φορέων για απραξία, ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στις έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε διάφορα θέματα, καθώς όλα τα ζητήματα, μικρά ή μεγάλα, που ερευνώνται «πρέπει να περάσουν νομοτελειακά από κάποια εργασία που δεν την καθορίζουμε εμείς, αλλά ο νόμος».

Ήδη, είπε, έχουν διεκπεραιωθεί 347 υποθέσεις. Ορισμένες από αυτές, πρόσθεσε, απορρίφθηκαν γιατί δεν είχαν υποβληθεί νομότυπα, άλλες απορρίφθηκαν με αιτιολογημένη γνώμη ενώ άλλες βρίσκονται στο δρόμο της περαιτέρω διερεύνησης και αυτές είναι μεγάλες υποθέσεις. «Και όταν λέω μεγάλες υποθέσεις, αναφέρομαι στα πετρέλαια, το γάλα, το ψωμί, υπηρεσίες είτε φαρμακευτικές είτε ιατρικές και άλλα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε ως καταναλωτές πάνω σε ημερήσια βάση».

Αυτά τα μεγάλα ζητήματα, συνέχισε, εξ αντικειμένου χρίζουν εξειδικευμένης ανάλυσης και διερεύνησης γιατί έτσι πρέπει να γίνει και προϋποθέτουν τη συνεργασία όλων των συνεργαζομένων μερών.

Ο κ. Χριστοφόρου έφερε ως παράδειγμα την ειδική μελέτη - επισκόπηση που γίνεται στον τομέα της ενέργειας. Έχει ήδη καταρτιστεί ένα ερωτηματολόγιο που καλύπτει όλους τους τομείς. Αποστάληκε στην ΑΗΚ και τώρα αναμένονται οι απαντήσεις της, ανέφερε.

Αναφερόμενος στην υπόθεση πετρελαίου, μια έρευνα που ξεκίνησε από το 2005, όπως σημείωσε, «τη βρήκαμε εδώ αιωρούμενη και το τονίζω και κυριολεκτικά γονατίσαμε πάνω της για να τη διεκπεραιώσουμε». Αυτή η υπόθεση, είπε, είναι σε πάρα πολύ προχωρημένο στάδιο. Τα ευρήματα της Επιτροπής έχουν διαβιβαστεί στις εταιρείες και αναμένονται οι θέσεις τους. «Εμείς εδώ δεν αποφασίζουμε ερήμην οποιουδήποτε. Αποφασίζουμε με απόλυτα αυστηρό σεβασμό στο δικαίωμα αθώωσης, που έχει και ο τελευταίος πολίτης, όταν κρίνονται τα έννομα συμφέροντά του».

Ερωτηθείς εάν το ερωτηματολόγιο προς την ΑΗΚ αφορά την τιμή των πετρελαίων, ο πρόεδρος της ΕΠΑ απάντησε αρνητικά. Έχει να κάνει, εξήγησε, με τον τομέα ενέργειας, τον οποίο αποφάσισαν να εξετάσουν, όπως και τον τραπεζικό τομέα. «Θα πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει η Επιτροπή με επαγγελματισμό και εμπειρογνωμοσύνη. Οι παλιές προσεγγίσεις δεν βοήθησαν ούτε βοηθούν κανένα».

Η ΕΠΑ, πρόσθεσε, μέσα από τη μελέτη των επιμέρους τομέων της οικονομίας, της επιχειρηματικής δραστηριότητας, θα πρέπει να κτίσει τις δικές της τράπεζες δεδομένων πληροφοριών για να μπορεί να αντιμετωπίσει ανάλογα τις διάφορες υποθέσεις.

Σε ερώτηση εάν θα γίνει νέα έρευνα για την ΑΗΚ, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι η έρευνα που θα γίνει δεν είναι στη βάση καταγγελίας ή αυτεπάγγελτης έρευνας, αλλά έρευνα τομέα και «αισθανόμαστε ότι ο τομέας της ενέργειας θα πρέπει να περάσει από το μικροσκόπιο της αρχής, να δούμε ποια είναι τα δεδομένα σήμερα, οι εν δυνάμει προοπτικές και ποιες οι αδυναμίες του συστήματος». Εξέφρασε δε την πεποίθηση η έκθεση της Επιτροπής να ληφθεί υπόψη από όσους έχουν λόγο και ρόλο στα ζητήματα ενέργειας.

Εάν όμως, σημείωσε, μέσα από την επισκόπηση του ενεργειακού τομέα, προκύψουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με περιπτώσεις παραβάσεις των αρχών ανταγωνισμού, «βεβαίως και θα ασκήσουμε και τον υπόλοιπο ρόλο που μας δίδει το δικαίωμα να ασκήσουμε ο νόμος».

Ερωτηθείς εάν η έρευνα για την ΑΗΚ θα καλύψει και τους λογαριασμούς, ο κ. Χριστοφόρου απάντησε πως καλύπτει όλα τα θέματα, «από την ώρα που ξεκινά η παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι την ώρα που καταλήγει στον καταναλωτή».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |