Monday, December 8, 2008

Πτώση έως και 30% στα deals το 2009

Πτώση έως και 30% στα deals το 2009


Πτώση στα deals που θα ξεπεράσει το 30% προβλέπουν στην καλύτερη περίπτωση οι αναλυτές, φέρνοντας τον όγκο των διεθνών εξαγορών και συγχωνεύσεων στα 2 τρις δολάρια και κάνοντας έτσι το 2009 το χειρότερο έτος για τις διεθνείς συμφωνίες, εδώ και πολλά χρόνια. Το dealmaking προφανώς έχει στεγνώσει λόγω της έλλειψης προσφοράς πίστωσης, της μεταβλητότητας στις μετοχές και της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των εταιρειών σε ένα περιβάλλον μιας αβέβαιης παγκόσμιας οικονομίας. Οπως υπολογίζεται, οι εξαγορές φέτος είναι ήδη κατά 36% λιγότερες από το 2007, κάτι που έχει μειώσει τις προμήθειες που λαμβάνουν οι τράπεζες από τα M&As κατά 34% στα 63 δισ. δολάρια. Αυτές είναι χειρότερες συνθήκες που έχει ζήσει η αγορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, θυμίζοντας τις «άσχημες μέρες» των αρχών της δεκαετίας του ’90, ή ακόμα και των μέσων της δεκαετίας του ΄70. Το 2009 αναμένεται να δούμε πάντως πολλές «αναγκαστικές» συγχωνεύσεις τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, ύστερα από πιέσεις των κυβερνήσεων. Δεν είναι τυχαίο πως όπως δείχνουν και τα στοιχεία του Blοomberg, το ένα τρίτο από τις 20 μεγαλύτερες εξαγορές που έχουν ανακοινωθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2008 που διανύουμε, είχαν τον δάκτυλο της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, η ολλανδική κυβέρνηση πήρε τον έλεγχο των κεφαλαίων της Fortis και το Κρεμλίνο πιέζει τις εγχώριες τράπεζες να συγχωνευθούν. Η AIG που ελέγχεται πλέον από την αμερικάνικη κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση να πουλήσει assets αξίας 60 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την Societe Generale, στην Ευρώπη το 2009 οι μεγαλύτερες συμφωνίες θα έχουν … κυβερνητικό άρωμα. Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου προβλέπουν ένα ακόμη πιο μαύρο σενάριο, πως τα ολοκληρωμένα deals το νέο έτος θα μειωθούν κατά 50% (!) , στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το ένα τρίτο από τα deals που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ φέτος, είτε αποσύρθηκαν είτε δεν κατάφεραν να ολοκληρωθούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της UBS. Σε ότι αφορά το παγκόσμιο σκηνικό, περίπου 33 χιλιάδες εξαγορές και συγχωνεύσεις έχουν ανακοινωθεί φέτος και πολλές είναι αυτές που έχουν ήδη καταρρεύσει ή οδεύουν προς το γκρεμό...

Σύμφωνα με την JPMοrgan, η ισχυρότατη μεταβλτητότητα στην χρηματιστηριακή αγορά αλλά και την αγορά ομολόγων, δυσκολεύει υπερβολικά την ολοκλήρωση οποιουδήποτε είδους συναλλαγής. Ακόμη και εάν την συγκρίνουμε με προηγούμενες φάσεις όπου οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις πάτησαν γερά τα φρένα, αυτή η χρονιά είναι από τις χειρότερες. Ο βαθμός επιτυχίας των deals που ανακοινώθηκαν φέτος είναι ο χαμηλότερος που έχουμε δει τα τελευταία 14 χρόνια, όπως χαρακτηριστικά τονίζει η UBS. O ρυθμός των καταρρεύσεων ξεπερνά ακόμα και αυτόν που ζήσαμε το 2001-2003, μετά το σκάσιμο της φούσκας του dot.com και τις τεράστιας bear market των παγκόσμιων αγορών.

Μόνο το 67% των συμφωνιών φέτος έχουν κλείσει, παρουσιάζοντας σημαντική πτώση από το 73% των deals που έκλεισαν ολόκληρο το 2001 και από το ρεκόρ όλων των εποχών που σημειώθηκε το 2005, όπου ο αριθμός των deals που έκλεισαν τελικά (σε σχέση με αυτά που είχαν ανακοινωθεί) ξεπέρασε το 81%. Σε σύγκριση με την χρονιά ρεκόρ του 2007 όπου οι συμφωνίες άγγιξαν τα 4,4 τρισ. δολάρια, το 2009 θα περιορισθεί στα μισά περίπου deals.

Kαι σύμφωνα με την Barclays Capital, τo 2009 θα δει πολλά deals να σκάνε. Oπως υποστηρίζει ο κ. Paul Parker, διευθυντής του τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων της Barclays Capital, το 2009 ο όγκος των διεθνών deals θα αγγίξει τα 2-2,5 τρισ. δολάρια και θα θυμίζει τα επίπεδα που ζήσαμε το 2004. Η Bank of America τέλος τονίζει πως μία ουσιαστική ανάκαμψη των εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν αναμένεται να συμβεί πριν το 2010.

REPORTER.GR

No comments:

Share |