Monday, December 8, 2008

Οι 5 λόγοι για την απαξίωση των τραπεζικών μετοχών

Οι 5 λόγοι για την απαξίωση των τραπεζικών μετοχών


Ο τραπεζικός κλάδος έχει υποχωρήσει σε όρους αποτίμησης 72% από τις αρχές του 2008. Η διεθνής κρίση έχει αποδεκατίσει τις κεφαλαιοποιήσεις και είναι ενδεικτικό ότι όλες οι τράπεζες εμφανίζουν κεφαλαιοποίηση 20 δις ευρώ όταν η Εθνική τον Νοέμβριο του 2007 παρουσίαζε κεφαλαιοποίηση 22 δις ευρώ. Οι μαζικές ρευστοποιήσεις ξένων από το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω των προβλημάτων ρευστότητας αποτέλεσαν τους τελευταίους μήνες χωρίς καμία αμφιβολία την αιτία της μεγάλης και παρατεταμένης διόρθωσης. Όμως το τελευταίο διάστημα πάλι οι τράπεζες δέχονται νέες ασφυκτικές πιέσεις. Οι λόγοι για την απαξίωση των τραπεζικών μετοχών είναι 5 κατά βάση.

1) Οι ξένοι συνεχίζουν να ρευστοποιούν θέσεις λόγω και της ολοκλήρωσης του οικονομικού έτους. Ίσως το φαινόμενο ενταθεί ωστόσο θα εξαρτηθεί από την διεθνή τάση. Σημειώνεται ότι οι ξένοι κατέχουν το 54% της Εθνικής , το 45% της Alpha , το 29% της Eurobank , το 36% της Πειραιώς το 35% της Κύπρου και το 56% της MIG.

2) Επικρατεί εντονότατος προβληματισμός για τα κέρδη του 2009 των τραπεζών. Ήδη οι τράπεζες αποκλίνουν τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ από τους στόχους των business plan ενώ θα εμφανίσουν και λιγότερα κέρδηκατά 1 δις ευρώ λόγω μείωσης εσόδων κυρίως στην Ελλάδα.

3) Οι ανησυχίες των επενδυτών για την έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια είναι έντονες. Αν και οι απόψεις διίστανται για το μέλλον των Βαλκανίων ωστόσο προβληματισμός υπάρχει. Ίσως αποδειχθούν υπερβολικές οι ανησυχίες ωστόσο μέχρι να αποδειχθούν οι μετοχές θα πιέζονται.

4) Το φαινόμενο του αποπληθωρισμού αρχίζει να εκδηλώνεται προβληματίζοντας.

5) Η κυριότερη αιτία της πτώση εσχάτως θα πρέπει να συνδεθεί με τις σχεδιαζόμενες αμκ των τραπεζών στην ονομαστική τους αξία. Το κράτος αποτιμά τις τράπεζες στην ονομαστική αξία και αυτό αξιολογείται πολύ σοβαρά από τους ξένους επενδυτές.

REPORTER.GR

No comments:

Share |