Monday, December 8, 2008

Συμφωνία – «σταθμός» μεταξύ ΗΠΑ και Λιχτενστάιν

Συμφωνία – «σταθμός» μεταξύ ΗΠΑ και Λιχτενστάιν



Συμφωνία – «σταθμό» με τις ΗΠΑ, η οποία ανοίγει το δρόμο για την ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών με την Ουάσινγκτον σε συγκεκριμένες υποθέσεις φοροδιαφυγής, υπέγραψε τη Δευτέρα το Λιχτενστάιν.

Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στην Ουάσινγκτον να εντοπίζει τους φοροφυγάδες που κρύβονται σε αυτόν τον «φορολογικό παράδεισο», υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιτρέποντας την ίδια στιγμή στις τράπεζες του πριγκιπάτου να συνεχίσουν να διατηρούν και να εμπορεύονται αμερικανικά χρεόγραφα εκ μέρους των πελατών τους από τις ΗΠΑ.

«Επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά την καλή και μακροχρόνια σχέση μας με τις ΗΠΑ, με τη συμφωνία αυτή που υπεγράφη σήμερα. Μέσω της συμφωνίας, δημιουργήσαμε επίσης μία στέρεα βάση για μελλοντική συνεργασία με τη νεοεκλεγείσα αμερικανική κυβέρνηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λιχτενστάιν, Ότμαρ Χάσλερ.

Η υπογραφείσα συμφωνία εκτιμάται ότι θα ασκήσει πιέσεις προς την γειτονική Ελβετία, η οποία εξακολουθεί να διαχωρίζει την φοροδιαφυγή από την φοροκλοπή. Η μεγαλύτερη τράπεζά της, μάλιστα – η UBS – βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών για πιθανή παροχή βοήθειας προς πλούσιους Αμερικανούς να φοροδιαφύγουν.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |