Monday, December 8, 2008

Σε τεχνική ανεργία οι εργαζόμενοι σε GM, Nissan και Fiat

Σε τεχνική ανεργία οι εργαζόμενοι σε GM, Nissan και Fiat

Σε περικοπές 2.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η General Motors στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Κρις Λι, η αυτοκινητοβιομηχανία θα προχωρήσει σε προσωρινές διακοπές στη λειτουργία εργοστασίων της, αλλά και την κατάργηση βαρδιών, ενώ 4.000 υπάλληλοι και εργάτες θα τεθούν σε τεχνική ανεργία, σε τρία εργοστάσιά της, στο Οχάιο, το Μίσιγκαν και το Οντάριο, τον προσεχή Φεβρουάριο, λόγω της μειωμένης ζήτησης στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, στο εργοστάσιο του Οχάιο θα γίνουν 890 απολύσεις, στο Μίσιγκαν 390 και στο Οντάριο άλλες 700 απολύσεις.

Η αυτοκινητοβιομηχανία νωρίτερα σήμερα δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να δεχθείαυστηρούς όρους, προκειμένου να λάβει οικονομική βοήθεια από την αμερικανική κυβέρνηση στους οποίους θα συμπεριλαμβάνεται η υπόσχεση για επιστροφή των χρημάτων και η αίτηση χρεοκοπίας αν η εταιρεία του δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rick Wagoner.

Την ίδια ώρα, παραμένουν τα εμπόδια στην εφαρμογή του σχεδίου στήριξης των αυτοκινητοβιομηχανιών GM και Chrysler, καθώς τα μέλη του Κογκρέσου και η κυβέρνηση Μπους εκφράζουν διαφωνίες αναφορικά με την πηγή χρηματοδότησης.

Οι νομοθέτες εξετάζουν διάφορες επιλογές, όπως η παροχή βοήθειας προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Στόχος είναι οι εταιρείες να αποκτήσουν ρευστότητα στο πρώτο τρίμηνο του 2009, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν σε αποτελεσματική αναδιάρθρωση των λειτουργιών τους.

Οι επικεφαλής των Chrysler και Ford θα εμφανιστούν σήμερα ενώπιον των μελών της Βουλής, για να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις για άμεση δράση με σκοπό τη στήριξη των εταιρειών τους.

Κλείνει τα εργοστάσια της Ιταλίας και η Fiat

Κατά 32% υποχώρησαν οι πωλήσεις «ελαφρών» οχημάτων της Fiat το Νοέμβριο, απεικονίζοντας για ακόμη έναν μήνα τη δραματική πτώση της ζήτησης στα αυτοκίνητα. Η έβδομη κατά σειρά μηνιαία πτώση στις πωλήσεις, διεύρυνε το ποσοστό της πτώσης από την αρχή του έτους στο 7%.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Fiat ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο όλων των εργοστασίων της στην Ιταλία από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 12 Ιανουαρίου, λόγω της κρίσης, θέτοντας 48.000 εργαζόμενους σε τεχνική ανεργία ή θα πάρουν άδεια.

Και η Nissan θέτει τους εργαζόμενους σε τεχνική ανεργία

Η ιαπωνική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων Nissan, εγκατέλειψε προσωρινά σήμερα το σχέδιο της για την περικοπή 1.680 θέσεων εργασίας στην Βαρκελώνη, αντικαθιστώντας το με μέτρα τεχνικής ανεργίας (μειωμένο ωράριο) που θα πλήξουν περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους έως τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με συνδικαλιστική πηγή.

Συγκεκριμένα, αντί για τις 1.680 απολύσεις που είχαν ανακοινωθεί από την Nissan στα μέσα Οκτωβρίου, λόγω της οικονομικής κρίσης, έως και 3.500 εργαζόμενοι της Nissan θα πληγούν με εναλλαγή από τα μέτρα της τεχνικής ανεργίας την περίοδο από τις 11 Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |