Monday, December 8, 2008

ΗΠΑ: Εκτιμήσεις για τέλος της bear market

ΗΠΑ: Εκτιμήσεις για τέλος της bear market


Το Νοέμβριο οι μαζικές ρευστοποιήσεις στη Wall Street «βύθισαν» το δείκτη Standard & Poor's 500 στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών με απώλειες της τάξης του 52% σε σχέση με το ρεκόρ του 2007. Μήπως αυτό το σημείο ήταν τελικά και ο «πάτος» για τις αμερικανικές μετοχές;

Διακεκριμένοι αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων απαντούν θετικά. Θεωρούν ότι οι απώλειες του Νοεμβρίου σηματοδότησαν και το τέλος της πτωτικής αγοράς (bear market) και τα επιχειρήματά τους είναι πειστικά.

Σε κρίσεις του παρελθόντος ορισμένοι εξ αυτών είχαν βιαστεί να κηρύξουν την έναρξη της ανάκαμψης. Σήμερα δηλώνουν πιο σίγουροι. Ας δούμε πού στηρίζεται η αισιοδοξία τους.

Ακόμη και με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, οι τιμές των αμερικανικών μετοχών είναι σήμερα οι πιο ελκυστικές των τελευταίων 21 ετών. Η επενδυτική Leuthold Group υπολογίζει ότι στις 20 Νοεμβρίου ο S&P διαπραγματευόταν σε επίπεδα περίπου 10,4 φορές τα μέσα εταιρικά κέρδη της τελευταίας πενταετίας.

Υπό αυτό το πρίσμα οι σημερινές τιμές των μετοχών είναι από τις πλέον χαμηλές των τελευταίων 52 ετών. Ο καθηγητής Οικονομίας του Γιέιλ, Ρόμπερτ Σίλερ, προχωρεί σε έναν πιο συντηρητικό υπολογισμό. Συγκρίνει τις μετοχές τιμές με τη εταιρικά κέρδη των προηγούμενων 10 ετών. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση ο S&P 500 τον Νοέμβριο διαπραγματευόταν 13,4 φορές τα κέρδη- στα χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα των τελευταίων 21 ετών.

Οι πιο επιφυλακτικοί αναλυτές σπεύδουν να τονίσουν ότι οι μετοχές δεν είναι βέβαιο ότι θα ανακάμψουν απλώς και μόνο επειδή είναι φθηνές. Αν και οι σημερινές απώλειες (52% για τον S&P και 47% για τον Dow Jones [.DJI] από τις αρχές του έτους) είναι πολύ κοντά σε πτώσεις, που είχαν σημειωθεί σε προηγούμενες περιόδους bear market.

Ωστόσο υπήρχαν και περιπτώσεις κατά τις οποίες η πτώση ήταν πολύ μεγαλύτερη, με χαρακτηριστικότερες την υποχώρηση του Dow Jones κατά 90% μετά το κραχ του 1929 και τις απώλειες της τάξης του 78% για το Nasdaq [.IXIC] μετά την κατάρρευση των τεχνολογικών μετοχών το 2000.

Υπάρχει όμως ακόμη ένας σημαντικότατος λόγος αισιοδοξίας. Το τελευταίο διάστημα και παρά την πληθώρα ανησυχητικών ειδήσεων για την οικονομία οι αμερικανικές μετοχές έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα με τον S&P να έχει ενισχυθεί 13% από το ναδίρ της 20ής Νοεμβρίου.

ΝΑFTEMPORIKI

No comments:

Share |