Monday, December 8, 2008

Σχέδιο πέντε σημείων για στήριξη της οικονομίας από τον Ομπάμα

Σχέδιο πέντε σημείων για στήριξη της οικονομίας από τον Ομπάμα

Φιλόδοξο σχέδιο για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας και τη δημιουργία 2,5 εκατ. θέσεων εργασίας μέχρι το 2011 παρουσίασε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προετοιμάζοντας τον αμερικανικό λαό για ακόμη πιο δύσκολους καιρούς και επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.


Πιέσεις για άμεση έγκριση του σχεδίου τόνωσης της οικονομίας από το Κογκρέσο θα ασκήσει ο Ομπάμα όταν θα αναλάβει και επισήμως καθήκοντα.
Ο κ. Ομπάμα θα ασκήσει πιέσεις για άμεση έγκριση του σχεδίου από το Κογκρέσο όταν θα αναλάβει και επισήμως καθήκοντα, τον Ιανουάριο.

Το σχέδιο στήριξης της οικονομίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας εστιάζεται σε πέντε βασικά σημεία: δαπάνες για έργα υποδομής (αυτοκινητοδρόμους, γέφυρες και δημόσια κτήρια), εξοικονόμηση ενέργειας, εκσυγχρονισμό των σχολείων, μεγαλύτερη πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα και τεχνολογική αναβάθμιση του συστήματος υγείας.

«Η κυβέρνησή μας πληρώνει το μεγαλύτερο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο... χρειάζεται να εκσυγχρονίσουμε τα δημόσια κτήρια, αντικαθιστώντας τα παλαιά συστήματα θέρμανσης και να τοποθετήσουμε λαμπτήρες χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης. Αυτά τα μέτρα δεν αποσκοπούν μόνο στην εξοικονόμηση πολλών δισ. δολαρίων ετησίως προς όφελος του Αμερικανού φορολογουμένου, αλλά ταυτοχρόνως συντελούν στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα.

Ο ίδιος φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι η πρόοδος θα αξιολογείται με τα αποτελέσματα που θα επιτευχθούν από τις μεταρρυθμίσεις -από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, από την ενέργεια που θα εξοικονομηθεί, από το κατά πόσον θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ.

Οι εξαγγελίες Ομπάμα πραγματοποιήθηκαν έπειτα από τα απογοητευτικά στοιχεία για την απώλεια 533.000 θέσεων εργασίας το Νοέμβριο, το μεγαλύτερο αριθμό από το Δεκέμβριο του 1974. Και με την αμερικανική οικονομία να οδεύει προς την βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας οικονομική ύφεση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εντείνονται οι πιέσεις για ένα πρόγραμμα δαπανών που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Εξάλλου, στη χθεσινή του συνέντευξη σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού NBC, ο κ. Ομπάμα χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, ώστε να τονίσει τις σοβαρές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει όταν θα αναλάβει καθήκοντα, στις 20 Ιανουαρίου.

«Εάν αναλογισθεί κανείς ότι μέχρι στιγμής έχουν χαθεί περίπου δύο εκατ. θέσεις εργασίας, τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η αμερικανική οικονομία πριν από τη χρηματοοικονομική κρίση, τότε συνειδητοποιεί ότι οι οικονομικές συνθήκες θα γίνουν πολύ χειρότερες προτού βελτιωθούν», παραδέχθηκε ο κ. Ομπάμα.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |