Thursday, November 27, 2008

Real Estate: Σε κρίση η αγορά επαγγελματικής χρήσης

Real Estate: Σε κρίση η αγορά επαγγελματικής χρήσης


Δύσκολοι καιροί αναμένονται για την αμερικανική αγορά real estate επαγγελματικής χρήσης, η οποία ενδέχεται να εισέλθει σε μία κρίση παρόμοια με αυτή των αρχών της δεκαετίας του 1990, όταν οι τιμές είχαν ακολουθήσει ελεύθερη πτώση.

Αφότου η αγορά στέγης κατέρρευσε εδώ και περισσότερο από ένα έτος, αναλυτές είχαν προβλέψει ότι η αγορά ακινήτων για επαγγελματική χρήση δεν θα είχε την τύχη της αγοράς στέγης και ότι ήταν απίθανο να βιώσει ξανά τις συνθήκες που σηματοδότησαν τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η υπερπροσφορά και η μη ευνοϊκή φορολογική πολιτική οδήγησαν τη συγκεκριμένη αγορά σε μία από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία της.

Με την πιστωτική κρίση όμως να συνεχίζεται, την καταναλωτική εμπιστοσύνη να έχει πληγεί και τις ΗΠΑ να βρίσκονται ίσως ήδη σε μία επώδυνη περίοδο ύφεσης, αναλυτές δεν αποκλείουν μία διόρθωση της αγοράς ακινήτων για επαγγελματική χρήση το ίδιο σοβαρή με αυτή των αρχών της δεκαετίας του 1990.

Ο Μάικ Κέρμπι, αναλυτής της Green Street Advisors, πιστεύει ότι τα πράγματα θα είναι λίγο χειρότερα και προβλέπει ότι, τα επόμενα έτη, οι τιμές στην αγορά real estate για επαγγελματική χρήση θα μειωθούν τουλάχιστον 35%, ίσως και 45% από τα υψηλά του 2007, συγκριτικά με την πτώση 30% πριν από 18 έτη. Από τους τομείς της συγκεκριμένης αγοράς, ο ξενοδοχειακός αναμένεται να υποστεί πρώτος το πλήγμα, επειδή θεωρείται περισσότερο ευαίσθητος στις διακυμάνσεις της οικονομίας και των καταναλωτικών δαπανών.

Ηδη, από πλευράς εταιρειών επενδύσεων στο real estate (REITs), οι αποδόσεις στον τομέα ξενοδοχείων έχουν μειωθεί περισσότερο, κατά 64,8%, από τις αρχές του έτους έως τη Δευτέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ενωση Εταιρειών Επενδύσεων στην Αγορά Ακινήτων. Ακολουθεί ο τομέας βιομηχανικής χρήσης και γραφείων, με πτώση 63,9%, ενώ στον τομέα λιανικής παρατηρείται πτώση 57,9%.

Αναλυτής της BMO Capital Markets πιστεύει ότι οι τομείς γραφείων και λιανικής, όπου οι μισθώσεις είναι μεγαλύτερης διάρκειας, θα πληγούν αργότερα από την κρίση. Ηδη, κάποιοι ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων βρίσκονται αντιμέτωποι με τον αυξανόμενο διαθέσιμο χώρο και πτωχεύσεις ομίλων λιανικής, φαινόμενα όμως που αναμένεται να ενταθούν μετά την εορταστική περίοδο. Προς το παρόν, φέτος, πολλοί αναλυτές πάντως πιστεύουν ότι τα θεμελιώδη του τομέα real estate για επαγγελματική χρήση έχουν επιδείξει αρκετή αντοχή.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |