Thursday, November 27, 2008

EE: Στο σκαμνί η ΑΗΚ για Βασιλικό

EE: Στο σκαμνί η ΑΗΚ για Βασιλικό

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραπέμψει την Κύπρο σχετικά με την ανάθεση δημόσιας σύμβασης για το θερμοηλεκτρικό σταθμό Βασιλικού. Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης, δυνάμει του άρθρου 228 της συνθήκης ΕΚ, να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα όσον αφορά τη συμμόρφωσή της προς απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Κύπρος

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσον αφορά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού που προκήρυξε η «Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου» (AHK) σχετικά με την ανάθεση δημόσιας σύμβασης για τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή της 4ης μονάδας του θερμοηλεκτρικού σταθμού του Βασιλικού.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή έκρινε ότι: 1) οι διατάξεις για την πρόσκληση υποβολής προσφορών δεν εφαρμόστηκαν ομοιόμορφα κατά την εν λόγω διαδικασία, δεδομένου ότι απορρίφθηκε προσφορά βάσει κριτηρίων τα οποία δεν αναφέρονταν σαφώς στην πρόσκληση υποβολής προσφορών και έγινε δεκτή η προσφορά υποψηφίου ο οποίος δεν είχε την απαιτούμενη πείρα, 2) ο καταγγέλων δεν έλαβε εγκαίρως τις απαιτούμενες πληροφορίες σχετικά με τους λόγους απόρριψής του, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να υποβάλει αποτελεσματικά ένα σχετικό με τη διαδικασία υπόμνημα αντικρούσεως. Ενεργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Κύπρος παρέβη τις υποχρεώσεις της που υπέχει δυνάμει του άρθρου 4 παράγραφος 2 και του άρθρου 33 παράγραφος 1 της οδηγίας 93/38/ΕΟΚ, περί συντονισμού των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, καθώς και του άρθρου 1 παράγραφος 1 της οδηγίας 92/13/ΕΟΚ, όπως έχουν ερμηνευτεί από το Δικαστήριο.

Ελλάδα

Η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, δυνάμει του άρθρου 228 της συνθήκης ΕΚ. Η εν λόγω αιτιολογημένη γνώμη αποτελεί συνέχεια απόφασης της 18ης Δεκεμβρίου 2007 με την οποία το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η ελληνική ρύθμιση, η οποία επιτρέπει την εφαρμογή της διαδικασίας με διαπραγμάτευση, χωρίς προηγούμενη πρόσκληση υποβολής προσφορών, για την ανάθεση των δημοσίων συμβάσεων προμήθειας ορισμένων ειδών ιατρικού υλικού δεν είναι σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο περί δημοσίων συμβάσεων.

Η Επιτροπή θεώρησε πράγματι ότι τα μέτρα που κοινοποίησαν οι ελληνικές αρχές για να συμμορφωθούν με την εν λόγω απόφαση δεν ήταν πλήρη. Οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν στην προειδοποιητική επιστολή που τους είχε αποσταλεί στο πλαίσιο της παρούσας υπόθεσης.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |