Thursday, November 27, 2008

MPB: Κέρδη €323 εκ. το 9μηνο

MPB: Κέρδη €323 εκ. το 9μηνο


Κέρδη €323 εκ. πέτυχε η Marfin Popular Bank το πρώτο εννιάμηνο του 2008 σε σχέση με €482 εκ. που είχε πετύχει πέρσι και σε σχέση με €500 εκ. - €600 εκ. που στοχεύει για ολόκληρο το έτος. Τα περσινά αποτελέσματα περιλαμβάνουν έκτατα έσοδα €136 εκ. που προήλθαν από την πώληση των συμμετοχών της Τράπεζας στη Universal Life και στην Ελληνική και από άλλα έκτακτα έσοδα. Σε ανακοίνωση της, η Τράπεζα αναφέρει πως χωρίς τα έκτακτα έσοδα τα κέρδη παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα.

Η σταθεροποίηση των κερδών της Marfin οφείλεται στη συμπερίληψη εσόδων από ανακτήσεις τόκων στα αποτελέσματα του 2007, στην πίεση των επιτοκιακών περιθωρίων λόγω ανταγωνισμού για καταθέσεις, στη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την υποτίμηση του Αμερ. Δολαρίου. Παρά την επιδείνωση των διεθνών και εγχώριων χρηματοοικονομικών συνθηκών, η διοίκηση της Τράπεζας διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις για επισφάλειες σε σχέση με πέρσι.

Έσοδα

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στα €560,7 εκ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 13% σε σχέση με το πρώτο εννιιάμηνο του 2007. Αναπροσαρμόζοντας για τις έκτακτες ανακτήσεις τόκων των πρώτων εννέα μηνών του 2007, η ετήσια αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους ανέρχεται σε 19% και αναδεικνύει την εξαιρετικά εύρωστη ανάπτυξη των χορηγήσεων και καταθέσεων, παρά τους αρνητικούς παράγοντες που επικρατούσαν.

Στους αρνητικούς παράγοντες που επηρέασαν τα καθαρά έσοδα από τόκους περιλαμβάνονται κυρίως: η αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου στην Κύπρο χαμηλότερα κατά 0,5% (διαφορά μεταξύ του βασικού επιτοκίου της Λίρας Κύπρου και του Ευρώ), που ορίστηκε σαν το επιτόκιο αναφοράς τιμολόγησης των δανείων που μετατράπηκαν από Λίρες Κύπρου σε Ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2008 (κατόπιν εγκυκλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου), η μείωση των επιτοκίων των ΗΠΑ και η υποτίμηση του Αμερικανικού Δολαρίου που μείωσαν τα έσοδα από τις καταθέσεις σε Δολάρια κυρίως στις διεθνείς τραπεζικές εργασίες και ο έντονος ανταγωνισμός σε καταθέσεις από τράπεζες με περιορισμένη ρευστότητα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε από 2,76% (μετά από αναπροσαρμογή για ανακτήσεις τόκων) κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2007 σε 2,46% την αντίστοιχη περίοδο του 2008 λόγω των προαναφερθέντων κυκλικών και τεχνικών παραγόντων. Αναφορικά με την επιβληθείσα μείωση στην τιμολόγηση των δανείων που μετατράπηκαν σε Ευρώ, ο Όμιλος έχει ήδη προβεί σε αντισταθμιστικές ενέργειες μέσα στο 2008 που περιλαμβάνουν την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Τράπεζας κατά 125 μονάδες βάσης.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες σημείωσαν ετήσια μείωση 3% σε €222,4 εκ. Αν εξαιρεθούν οι προμήθειες από την αύξηση κεφαλαίου της MIG που εγγράφηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2007, τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες σημείωσαν αύξηση 20% ως αποτέλεσμα της ηγετικής θέσης του Ομίλου στην επενδυτική τραπεζική και στις χρηματιστηριακές εργασίες, αλλά και της δυναμικής ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών του Ομίλου.

Έξοδα

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα έφθασαν τα €421,7 εκ., αυξημένα κατά 17% σε σύγκριση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2007. Στους πρώτους εννέα μήνες του 2008 περιλαμβάνονται τα λειτουργικά έξοδα από την ενοποίηση της Ουκρανικής τράπεζας, Marine Transport Bank (ενοποιείται από το δ' τρίμηνο 2007), της Lombard Bank Malta Plc (ενοποιείται από 1η Μαρτίου 2008) και της Rossiysky Promyishlenny Bank (Rossprombank) (ενοποιείται από 1 Σεπτεμβρίου 2008). Εξαιρουμένων των νέων θυγατρικών που ενοποιούνται, η αύξηση των εξόδων περιορίζεται σε 8%. Η αύξηση των δαπανών είναι αποτέλεσμα της δυναμικής ανάπτυξης εργασιών του Ομίλου και στην Ελλάδα και διεθνώς. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα του Ομίλου παρέμεινε σχετικά σταθερός στο 46,3% από 42,4%τους πρώτους εννέα μήνες του 2007.

Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (capital adequacy ratio), σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙ, εκτιμάται σε 11,0% και ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (Tier I) σε 9% το Σεπτέμβριο του 2008 σε proforma βάση για την πώληση των ασφαλιστικών εταιρειών του Ομίλου.

Οι προβλέψεις ως ποσοστό του συνόλου των μεικτών χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 0,45% στο τέλος των εννέα πρώτων μηνών του 2008, παρά το ότι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin δήλωσε χθες ότι θα φθάσουν το 0,80%. Ο δείκτης κάλυψης έφτασε το 62%. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) μειώθηκε σημαντικά σε 4,2% το Σεπτέμβριο του 2008 από 5,1% το Σεπτέμβριο του 2007.

Χορηγήσεις και καταθέσεις

Τόσο οι συνολικές χορηγήσεις, όσο και οι καταθέσεις του Ομίλου κατέγραψαν ετήσια άνοδο της τάξης του 40,6% (φθάνοντας τα €23,1 δισ.) και 17,1% (€24,6 δισ.) αντίστοιχα,.

Το σύνολο ενεργητικού του Ομίλου ξεπέρασε τα €37 δισ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 29%. Οι διεθνείς χορηγήσεις έφτασαν τα €2,9 δισ. ή το 13% του συνόλου. Το 95% των χορηγήσεων του Ομίλου είναι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το 5% αφορά τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία. Η ρευστότητα του Ομίλου είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, με το δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις να βρίσκεται στο πολύ χαμηλό για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα, ποσοστό 94%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του εννιαμήνου ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank (MPB) κ. Ευθύμιος Μπουλούτας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ισχυρή οργανική ανάπτυξη του Ομίλου της Marfin Popular Bank συνεχίστηκε κατά την διάρκεια του 3ου τριμήνου του 2008 με κύριο χαρακτηριστικό την αυξανόμενη συμμετοχή επαναλαμβανόμενων εσόδων από επιτοκιακά έσοδα.

Παράλληλα, η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και καταθέσεων οδήγησε σε αύξηση των μεριδίων αγοράς εν μέσω ενός επιβραδυνόμενου οικονομικού περιβάλλοντος. Η ισχυρή μας κερδοφορία σε συνδυασμό με την υψηλή ρευστότητα όπως προκύπτει από τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 94% και ισχυρή κεφαλαιακή βάση της τράπεζας με δείκτη πρωτοβάθμιων ιδίων κεφαλαίων 9% αποτελούν τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ομίλου».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |