Thursday, November 27, 2008

Ο γκουρού μειώνει τις θέσεις του σε μετρητά...

Ο γκουρού μειώνει τις θέσεις του σε μετρητά...

Δεν χρειάζονται συστάσεις για τον κ. Mark Mobius ο οποίος είναι αποδεδειγμένα ο κορυφαίος γκουρού των επενδύσεων, καθώς όποτε αποφασίζει να μιλήσει, οι αγορές... τον ακούνε! Όπως δηλώνει, το fund του, η Templeton Asset Management, έχει μειώσει δραστικά τις θέσεις του σε μετρητά και στοιχηματίζει «δαγκωτό» στην ανάκαμψη των αγορών νωρίς -νωρίς το 2009. Οι κυβερνητικές κινήσεις παγκοσμίως για ώθηση των δαπανών, μείωση των επιτοκίων και κινητοποίηση των επιβραδυνόμενων οικονομιών, θα αρχίσουν πολύ σύντομα να αποδίδουν. Και παρά την ισχυρή μεταβλητότητα των μετοχών και της αγοράς νομισμάτων που «σπάει νεύρα» πια, μία ευρεία ανάκαμψη στις αναδυόμενες αγορές στις αρχές της νέας χρονιάς είναι βέβαιη.

Επιπλέον, η χαλάρωση του μακροοικονομικού στρες, και η τόνωση της οικονομίας με ρευστότητα από την Fed, θα προκαλέσει σημαντική πτώση του δολαρίου, κάτι που θα χαλαρώσει τις πιέσεις που έχουν δεχτεί οι αναδυόμενες αγορές.

Οι αναδυόμενες αγορές είχαν μία τρομακτική χρονιά, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο Mobius, καθώς η πιστωτική κρίση και η ύφεση που χτυπά την πόρτα των ανεπτυγμένων οικονομιών εξαπλώθηκε παντού, πυροδοτώντας επαναπατρισμό κεφαλαίων και βίαιη πτώση του πετρελαίου και των τιμών των εμπορευμάτων. Οπως σημειώνει ο γκουρού, οι αναπτυσσόμενες αγορές είναι πίσω στα επίπεδα του 2003 σήμερα. Τα κυβερνητικά προγράμματα θα διασφαλίσουν σύντομα ένα δυναμικό ριμπάουντ των χρηματιστηρίων τους.

Οι κορυφαίες επιλογές του Mobius είναι η αγορά της Κίνας, της Βραζιλίας και της Τουρκίας και δηλώνει επίσης πως διατηρεί τις θέσεις του στην Ρωσία φωνάζοντας πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση από εδώ και πέρα να τις πουλήσει. Τέλος τονίζει πως οι μετοχές εταιρειών των ώριμων αγορών που έχουν σημαντική έκθεση στις αναδυόμενες, αποτελούν επίσης ένα «καλό χαρτί». Αυτό μας μυρίζει κάτι από Ελλάδα!

REPORTER.GR

No comments:

Share |