Thursday, November 27, 2008

Νέο profit warning ΗΒ

Νέο profit warning ΗΒ


Σε νέα αρνητική αναθεώρηση των προβλεπόμενων κερδών για το έτος προέβηκε το απόγευμα η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, στα πλαίσια της ανακοίνωσης των εννιαμηνιαίων της αποτελεσμάτων. Το προ φόρων κέρδος της τράπεζας για τους πρώτους εννιά μήνες τους έτους ανήλθε στα €66,7 εκατ. σε σύγκριση με €118,2 εκατ. για την αντίστοιχη εννιαμηνία του 2007. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «υπολογίζεται ότι το κέρδος πριν τη φορολογία για το έτος 2008 θα παρουσιάσει μείωση της τάξης του 50% σε σύγκριση με το στόχο που είχε εξαγγελθεί τον περασμένο Αύγουστο». Τον Αύγουστο η διοίκηση της Ελληνικής είχε αναθεωρήσει το στόχο για το κέρδος προ φόρων από €131 εκ. σε €119 εκ.

Η δραματική απόκλιση της Τράπεζας από τους στόχους που έθεσε πριν τρεις μόλις μήνες, οφείλεται κυρίως στην μείωση €34 εκ. που παρουσίασαν τα έσοδα από δικαιώματα, προμήθειες και επενδύσεις, στην αύξηση των επισφαλειών από €11 εκ. σε 23 εκ., και στην σταθεροποίηση των καθαρών εσόδων από τόκους. Προήλθε παρά την μικρή μόνο αύξηση των εξόδων από €116 εκ. σε €118 εκ.

«Η διοίκηση, μέσα στους επόμενους μήνες θα προβεί σε αναθεώρηση των στρατηγικών στόχων και επιδιώξεων του Ομίλου για τα έτη 2009 και 2010 που είχε εξαγγείλει τον περασμένο Φεβρουάριο και αναμένεται να παρουσιάσει το Τριετές Στρατηγικό Σχέδιο για τα έτη 2009 - 2011 περί τα τέλη Φεβρουαρίου 2009», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Σοβαρή επιδείνωση

Σύμφωνα με την τράπεζα, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2008 παρατηρήθηκε σοβαρή επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος διεθνώς. Το γεγονός αυτό επέδρασε δυσμενώς στα αποτελέσματα του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους να περιοριστεί στα €58,6 εκ. έναντι €105,7 εκ. που ήταν πέρσι.

Το σύνολο των καθαρών εσόδων παρουσίασε μείωση 15%, που οφείλεται κυρίως στη μείωση των μη επιτοκιακών εσόδων, φθάνοντας τα €207,5 εκ. σε
σύγκριση με €243,7 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2007, ενώ παράλληλα το σύνολο των εξόδων αυξήθηκε κατά 2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι κερδοζημίες από διάθεση και επανεκτίμηση συναλλάγματος και χρηματοοικονομικών στοιχείων παρουσίασαν μεγάλη μείωση από €90 εκ. σε €56 εκ., εν μέρει λόγω των ζημιών της Αθηνά, που ανήλθσαν στα €11,7 εκ. και επηρεάσαν τα αποτελέσματα κατά €8,4 εκ.

Οι προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων στην Κατάσταση Λογαριασμού Αποτελεσμάτων, ανήλθαν σε €22,8 εκ. και αυξήθηκαν κατά
€12,0 εκ. από το αντίστοιχο ποσό του 2007.

Οι συνολικές χορηγήσεις σε πελάτες παρουσίασαν αύξηση 25% και έχουν φθάσει τα €4,8 δισ. σε σύγκριση με €3,9 δισ. το Σεπτέμβριο του 2007, ενώ οι καταθέσεις πελατών παρουσίασαν πενιχρή αύξηση 2%, φθάνοντας τα €6,2 δισ. σε σύγκριση με €6,0 δισ. το Σεπτέμβριο του 2007.

Στην Ελλάδα, παρά την αύξηση των χορηγήσεων σε πελάτες κατά 25% από το Σεπτέμβριο του 2007, η πίεση στα περιθώρια των επιτοκίων και η κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα του εννιαμήνου, τα οποία πριν τη φορολογία παρουσιάζουν ζημία ύψους €11,3 εκ. σε σύγκριση με ζημία €1,4 εκ. για την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο Όμιλος συνεχίζει την αναδιοργάνωση και την ανάπτυξη του Δικτύου Καταστημάτων στην Ελλάδα ως ένα από τους κύριους στρατηγικούς του στόχους.

Προοπτικές

Λαμβάνοντας υπόψη την κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία, ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας εκτιμά ότι και στην Κύπρο η οικονομία θα επηρεαστεί αρνητικά, όπως άλλωστε υποδεικνύουν κάποιες ενδείξεις. Τα ψηλά καταθετικά επιτόκια, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται, παραμένουν καθοριστική παράμετρος του κόστους δανεισμού στην Κύπρο.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |