Thursday, November 27, 2008

Προσγείωση τραπεζικών προσδοκιών

Προσγείωση τραπεζικών προσδοκιών


Σε προσγείωση των προσδοκιών για την κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τόσο για το 2008 αλλά και για τα αμέσως επόμενα χρόνια άρχισαν να προβαίνουν οι τραπεζίτες, καθώς η διεθνής κρίση κτυπά, πλέον, την πραγματική οικονομία, περιορίζοντας το δανεισμό και αυξάνοντας τις επισφάλειες. Παρά την κοινή πεποίθηση ότι ο κυπριακός τραπεζικός κλάδος δεν αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα, οι τραπεζίτες άρχισαν να προετοιμάζουν τις αγορές για αποκλίσεις από τα επιχειρηματικά σχέδια που είχαν ανακοινώσει, δίδοντας για πρώτη φορά εικόνα για το 2009.

Την αρχή έκανε χθες ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin Popular Bank, Ανδρέας Βγενόπουλος. Μιλώντας σε διάσκεψη τύπου στη Λευκωσία, μία μέρα πριν τη σημερινή ανακοίνωση των εννιαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Marfin, ο κ. Βγενόπουλος παραδέχθηκε ότι η κερδοφορία των τραπεζών λόγω της κρίσης ενδέχεται να μην είναι στα ίδια επίπεδα των περσινών χρόνων. Η κρίση θα έχει «συνέπειες στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων και για τους μετόχους», είπε. «Οι επενδυτές πιθανολογούν ότι η κερδοφορία δεν θα είναι ίδια όπως την επόμενη χρονιά. Σε μια περίοδο κρίσης, είναι λαϊκισμός να μιλάς για υπερκέρδη», σημείωσε.

Παράθυρο απόκλισης από τους στόχους κερδοφορίας άφησε πριν τρεις βδομάδες και η Τρ. Κύπρου, αναφέροντας, σε ανακοίνωση της, «ότι τα κέρδη για το έτος 2008 δεν θα είναι ουσιαστικά διαφοροποιημένα από το στόχο των €540 εκ.», που είχε θέσει στην αρχή του έτους.

Σε αντίθεση με την Τρ. Κύπρου, η Marfin και η Ελληνική έχουν ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τη φετινή κερδοφορία. Η Marfin αναμένει καθαρά κέρδη €500-€600 εκ. και η Ελληνική, που επίσης ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα της, προ φόρων κέρδη €119 εκ.

Καμία όμως τράπεζα δεν έχει μέχρι στιγμής δώσει σαφείς ενδείξεις για τις επιπτώσεις της κρίσης στην κερδοφορία του 2009.

Φρένο στην ανάπτυξη…

Η βασική αιτία για τη διαφοροποίηση των προσδοκιών είναι η γενική εκτίμηση ότι η κυπριακή οικονομία θα παρουσιάσει απότομη επιβράδυνση το 2009. Κατά τη χθεσινή διάσκεψη, ο κ. Βγενόπουλος χαρακτήρισε μάλλον αισιόδοξο το σενάριο του IMF ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του κυπριακού ΑΕΠ θα φθάσει το 2,8%.

Σε παρόμοια πρόβλεψη προέβηκε χθες και ο πρώην υπουργός οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα πέσει στο 2% για μερικά χρόνια. Οι φόβοι των τραπεζιτών, όπως εκφράστηκαν χθες και από το CEO της Ελληνικής, Μάκη Κεραυνό, είναι πως η κρίση στην Κύπρο θα ξεκινήσει από την πραγματική οικονομία προτού κτυπήσει τις τράπεζες, αντί αντίστροφα. Το ότι δεν έχει ακόμα κτυπήσει την πραγματική οικονομία, ενισχύει τις εκτιμήσεις των τραπεζιτών ότι τα χείριστα έπονται.

… αυξάνει επισφάλειες

Η απότομη οικονομική επιβράδυνση αναμένεται να επηρεάσει τους ρυθμούς μεγέθυνσης των τραπεζικών δανειστικών χαρτοφυλακίων, αλλά και την ικανότητα των δανειζόμενων να εξυπηρετούν υφιστάμενα δάνεια. Η Marfin είχε προϋπολογίσει πως οι επισφάλειες για το 2008 θα ανέλθουν στο 0,60% των μεικτών δανείων της. Χθες ο κ. Βγενόπουλος είπε πως λόγω της κρίσης οι επισφάλειες θα αυξηθούν στο 0,80% των δανείων, λόγω υιοθέτησης συντηρητικότερης πολιτικής στις προβλέψεις.

Η Τρ. Κύπρου προϋπολόγισε ότι οι προβλέψεις θα διατηρηθούν στο 0,30% τόσο το 2008 όσο και τα επόμενα χρόνια. Στο επιχειρηματικό της πλάνο η Ελληνική Τράπεζα προέβλεπε ότι ο αντίστοιχος αριθμός θα ήταν 0,50%, αναγκάστηκε όμως πρόσφατα να τον αναθεωρήσει προς τα πάνω, στο 0,6%.

Διόρθωση στα ακίνητα

Η αύξηση των επισφαλειών συνδέεται άμεσα με την πορεία του κλάδου ακινήτων. «Οι τιμές των ακινήτων το 2007 αυξήθηκαν ως και 20% πάνω. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια διόρθωση», είπε χθες ο κ. Βγενόπουλος. «Ωστόσο, μπορώ να πω ότι δεν δικαιολογείται μια βίαιη πτώση των τιμών», ανέφερε. «Βλέπουμε να υπάρχει μια ισορροπία στην αγορά, αλλά δεν βλέπουμε θεαματικές πτώσεις στις τιμές», είπε, διασκεδάζοντας την εντύπωση επιχειρηματιών του κλάδου ότι υπάρχουν πτώσεις στις τιμές που αγγίζουν το 20%. «Εκεί που θα υπάρξει πρόβλημα, είναι στην αγορά για δεύτερη κατοικία. Και αυτό θα προέλθει από τη ζήτηση για το εξωτερικό, από τους ξένους», συμπλήρωσε.

Και στο βάθος… οι Ρώσοι

Πέραν των επισφαλειών που αναμένεται να επιφέρει η κρίση στα ακίνητα, οι τραπεζίτες ανησυχούν και για τη ροή νέων Ρωσικών κεφαλαίων, αφού η δεξαμενή των πολύ προσοδοφόρων για τις κυπριακές τράπεζες ξένων καταθέσεων μειώθηκε κατά €6 δισ. τους τελευταίους μήνες. «Οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα ενδέχεται να μην παρουσιάσουν έντονους ρυθμούς προς τα πάνω, λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη Νοτιανατολική Ευρώπη και στη Ρωσία», είπε χθες ο κ. Βγενόπουλος. Εντούτοις, ο αντιπρόεδρος της Marfin εξήγησε πως «ακόμα και με ένα καταστροφικό σενάριο, αν δηλαδή δεν υπάρξουν ξένες καταθέσεις, ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις στην Κύπρο θα είναι 110%, άρα λέει κανείς δεν μπορεί να εκφράζει ανησυχία για ευρωστία του κυπριακού συστήματος», τόνισε. «Οι εξελίξεις είναι αντιμετωπίσιμες», είπε.

Σωστή η ΚΤ στο θέμα ρευστότητας

Αν και η μείωση της ροής ξένων καταθέσεων ενισχύει τις πιέσεις ρευστότητας που υπάρχει στο σύστημα, αυξάνοντας το κόστος που αναγκάζονται να επωμιστούν οι τράπεζες για να ελκύσουν καταθέσεις από ντόπιους, ο κ. Βγενόπουλος διαφοροποιήθηκε χθες από τις επίσημες τοποθετήσεις του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών και του υπουργείου Οικονομικών. Εξήρε τη συντηρητική πολιτική που ακολούθησε η ΚΤ στο συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ότι «μας προφύλαξε». «Είναι απόλυτα λογικό», είπε, «σε περιόδους κρίσης να μην γίνονται χαλαρώσεις» στη ρευστότητα. «Η υγεία της οικονομίας και των τραπεζών δεν επιτρέπουν αλλαγές στις νομισματικές ρυθμίσεις στο θέμα της ρευστότητας», σημείωσε.

Πολιτικές οι λύσεις στην κρίση

Αντί νομισματικών χαλαρώσεων, ο κ. Βγενόπουλος έδωσε έμφαση σε πολιτικές λύσεις στην κρίση. Είπε πως η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί «μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης». «Οι αποφάσεις να λαμβάνονται με σύνεση», τόνισε. «Δεν μπορεί να αποκομίζεις προσωπικό όφελος σε κρίση ή προσωπικά συμφέροντα και σε αυτή την περίοδο», συμπλήρωσε, χωρίς να διευκρινίσει τι ή ποιον εννοούσε. «Πρέπει να υπάρξει εκεχειρία και πρέπει να γίνει υπέρβαση από όλους για να μπορέσουν οι τράπεζες να ξεπεράσουν με το μικρότερο δυνατό κόστος την κρίση», υπέδειξε.

Πολλά θα εξαρτηθούν, βέβαια, από τη διάρκεια της διεθνούς κρίσης. Ο κ. Βγενόπουλος απέφυγε χθες σαφείς τοποθετήσεις επί του θέματος, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα για τις τάσεις που υπάρχουν στην αγορά. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το βάθος, την έκταση και τη χρονική διάρκεια της κρίσης, διότι όλα εξαρτώνται από την ποιότητα των κρατικών παρεμβάσεων», σημείωσε.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |