Thursday, October 16, 2008

Commodities ώρα μηδέν

Commodities ώρα μηδέν

Οι περαιτέρω πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων μετά τις σημαντικές κινήσεις των αρχών και την συγχρονισμένη μείωση των επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου δείχνουν πως τα εμπορεύματα δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα ιλιγγιώδη ύψη τους, εάν η διεθνής οικονομία δεν βρεθεί σε έναν πιο σίγουρο και γερό δρόμο.
Η πορεία της αγοράς μετά την πρωτοφανή κίνηση της παράλληλης μείωσης των επιτοκίων διεθνώς, δεν επαληθεύει την θεωρία που λέει ότι τα commodities κινούνται ανεξάρτητα από όλες τις άλλες αγορές. Αυτό το επιχείρημα είχε κάποια λογική στο παρελθόν σε φάσεις όπου οι τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων κινούνταν ανοδικά και οι μετοχές πτωτικά, όμως δεν έχει καμία ουσία όταν στην σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση η βουτιά τους ήταν μεγάλη και συγχρονισμένη.

Οπως υποστηρίζει ο ιδρυτής της GlobalMacroResearch.com στην Νέα Υόρκη, κ. Adam Sarhan, η βασική διαφορά που έχουμε σήμερα είναι η αλλαγή στην παγκόσμια επενδυτική ψυχολογία. Λίγους μήνες πριν, είχαμε μία ισχυρή, ανθηρή παγκόσμια οικονομία. Τώρα, όλα έχουν αλλάξει , όλα έχουν χαθεί, και οι επενδυτές ζουν στον πανικό και ξεφορτώνονται ότι μορφή ρίσκου έχουν αναλάβει, και αυτό συμπεριλαμβάνει και τα εμπορεύματα.

Την ημέρα της συγχρονισμένης μείωσης, το πετρέλαιο πραγματοποίησε βουτιά βάθους 4,5% και ο χαλκός 6%, ενώ το κακάο και η ζάχαρη οδηγήθηκαν επίσης σε χαμηλότερα επίπεδα μετά την ανακοίνωση της συγχρονισμένης μείωσης των επιτοκίων, η οποία τελικά δεν ενέπνευσε τους επενδυτές της αγοράς εμπορευμάτων.

Στο παρελθόν όταν η Fed προχωρούσε σε μείωση επιτοκίων, το δολάριο έχανε έδαφος και τα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται σε δολάρια, γεύονταν ένα τρελό ράλι λόγω του φθηνότερου κόστους προς τους επενδυτές. Αυτή την φορά, το δολάριο σημείωσε απώλειες, όμως το πετρέλαιο και ο χαλκός «χτύπησαν» νέα χαμηλά πολλών μηνών και τα σιτηρά όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι ακολούθησαν σε πτώση, πριν ανακάμψουν πολύ αργά μέσα στην συνεδρίαση.

Η μοναδική αγορά που πραγματοποίησε ράλι από την αρχή μέχρι το τέλος, ήταν η αγορά του χρυσού, το μοναδικό asset εκτός από τα μετρητά που φαίνεται ότι προσελκύει σήμερα τους επενδυτές. Σύμφωνα με τον αναλυτή της LOGIC Advisors κ. Bill O'Neill, το πρόβλημα-κλειδί παραμένει στην αφορά παρά τις μειώσεις των επιτοκίων. Και το κλειδί είναι η εμπιστοσύνη, η εμπιστοσύνη, η εμπιστοσύνη!

Μέχρι λοιπόν να υπάρξει κάποια αλλαγή στην κατεστραμμένη επενδυτική εμπιστοσύνη, η προοπτικές του χρυσού θα συνεχίσουν να είναι πάρα πολύ θετικές, και η μοίρα του χαλκού και των βασικών μετάλλων θα συνεχίσει να είναι απαισιόδοξη.

Οπως πολύ χαρακτηριστικά σημειώνει ο αναλυτής της Alaron Trading, κ. Phil Flynn, μπορεί τα επιτόκια να μειωθούν ως το …κόκαλο, όμως εάν κανείς δεν είναι πρόθυμος να σου δανείσει χρήματα τότε αυτό δεν θα έχει καμία απολύτως σημασία.

Στο τρίτο τρίμηνο που έκλεισε πριν από μερικές μέρες, τα εμπορεύματα υποαπέδωσαν των μετοχών και των ομολόγων για πρώτη φορά μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, με τις απώλειες να εξαλείφουν όλα τα κέρδη που είχαν γευθεί οι επενδυτές σε κάθε βασικό δείκτη εμπορευμάτων απο τις αρχές του 2008.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup οι καθαρές long θέσεις στα εμπορεύματα, πράγμα που δείχνει τις θέσεις των επενδυτών που στοιχηματίζουν σε άνοδο των τιμών των commodities, μειώθηκαν κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ του διαστήματος Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, καθώς οι επενδυτές γύρισαν δυναμικά την πλάτη στο πετρέλαιο και τα παράγωγα αγροτικών εμπορευμάτων.

Τα στοιχεία της Αμερικάνικης Επιτροπής Συναλλαγών σε Παράγωγα Εμπορευμάτων ( Commodity Futures Trading Commission ) έδειξαν πως το open interest - δηλαδή ο συνολικός αριθμός των συμβολαίων που δεν έχουν κλείσει ή παραδοθεί μια συγκεκριμένη ημέρα - μειώθηκε σε όλο το εύρος των εμπορευμάτων-κλειδιά το τελευταίο τρίμηνο, οδηγούμενο από την πτώση της τάξης του 20%-30% στην αγορά ενέργειας όπως αυτή του πετρελαίου και τις βενζίνης.

Το πετρέλαιο χτύπησε την ιστορική κορυφή των 147 δολαρίων το βαρέλι τον περασμένο Ιούλιο, σημειώνοντας ίσως το τέλος της εξαετούς bull market των εμπορευμάτων. Την Τετάρτη έκλεισε στα 88,95 δολάρια το βαρέλι, 40% περίπου χαμηλότερα από το ζενίθ της φετινής χρονιάς, μετά από την ανακοίνωση των στοιχείων για την ζήτηση στις ΗΠΑ που είναι ο νούμερο ένα καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, η οποία σημείωσε τεράστια πτώση.

Οπως τονίζει ο κ. Tom Bentz, κορυφαίος αναλυτής της BNP Ρaribas, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να δούμε τι ακριβώς σημαίνει η σημερινή εικόνα για το τι θα συμβεί με την μελλοντική ζήτηση, πάντως τώρα η άποψη που κυριαρχεί είναι πως η ζήτηση παλεύει να επιπλεύσει.

Οι κύριοι Giovanni Serio και Jeffrey Currie αναλυτές της αγοράς εμπορευμάτων της Goldman Sachs, υπογραμμίζουν πως καθώς οι συνθήκες στην πιστωτική αγορά δεν αναμένεται να βελτιωθούν σημαντικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μέσα στους επόμενους μήνες, οι τιμές των εμπορευμάτων θα παραμείνουν υπό πίεση στο εγγύς μέλλον.

Αλλωστε, όπως σημειώνει και ο αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων της Credit Suisse κ. Tobias Merath, η καταστροφή της ζήτησης συνεχίζεται στις ανεπτυγμένες χώρες με την κατανάλωση να μειώνεται περίπου 3%-4%. Η πιστωτική κρίση αναγκάζει του traders να "απο-μοχλεύσουν" τις θέσεις τους καθώς δεν έχουν καμία απολύτως πρόσβαση σε πίστωση.

Μπαίνουμε σε μία απότομη κυκλική πτωτική φάση σε σχεδόν όλες τις αγορές των commodities, όπως σημειώνει και η κα. Helen Henton διευθύντρια έρευνας της αγοράς εμπορευμάτων της Standard Chartered Plc στο Λονδίνο. Οπως προσθέτει, η εικόνα της ζήτησης θα δείχνει όλο και πιο ανησυχητική, τουλάχιστον στους επόμενους έξι μήνες ότι και αν κάνουν ακόμη οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Αλλη μία απόδειξη πως η χειρότερη κρίση των τελευταίων 80 ετών δεν κάνει κανέναν μα κανένα διαχωρισμό... Οπως φαίνεται θα κάνουμε πολύ καιρό να δούμε γραμμένη την λέξη «bull» πριν από την λέξη «market», όχι μόνο στα χρηματιστήρια αλλά παντού και σε όλες τις αγορές...

REPORTER.GR

No comments:

Share |