Thursday, October 16, 2008

Πτώση των επιτοκίων μετά τις «ενέσεις» ρευστότητας

Πτώση των επιτοκίων μετά τις «ενέσεις» ρευστότητας


Πτώση σημειώνουν τα διατραπεζικά επιτόκια στην Ευρώπη μετά την έκτακτη διοχέτευση 254 δισ. δολαρίων για στήριξη των παραπαιουσών πιστωτικών αγορών και το σχέδιο διάσωσης της UBS AG ύψους 59 δισ. δολαρίων.

Το διατραπεζικό επιτόκιο προσφοράς σε ευρώ, Euribor, με το οποίο οι τράπεζες χορηγούν η μία στην άλλη τρίμηνα δάνεια υποχώρησε κατά 8 μονάδες βάσης, για πέμπτη συνεχή ημέρα, φτάνοντας στο 5,09%, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Βρετανών Τραπεζιτών.

Το διατραπεζικό επιτόκιο προσφοράς στο Λονδίνο, Libor, για τη χορήγηση δανείων σε δολάρια μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 4,52%, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μπούικ, αναλυτή της αγοράς στο Λονδίνο στην εταιρεία BGC Partners Inc. Πτώση σημείωσαν επίσης και τα ασιατικά επιτόκια.

«Τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού γενικά υποχωρούν, αλλά με μικρούς ρυθμούς», αναφέρει ο Σου Λη Ονγκ, κορυφαίος οικονομολόγος της RBC Capital Markets Ltd. στο Σίδνεϋ. «Το σύστημα έχει δεχθεί τρομαχτικές πιέσεις τον τελευταίο μήνα, δεν είναι δυνατό να ανακάμψει σε μία νύχτα».

Η «απόψυξη» των χρηματαγορών υποδηλώνει ότι τα έκτακτα κεφάλαια ύψους 3 τρις. δολαρίων που διοχέτευσαν οι κυβερνήσεις στις αγορές για αποτροπή της κατάρρευσης του διατραπεζικού συστήματος έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Το επιτόκιο τριών μηνών σε δολάρια υποχώρησε χθες για τρίτη συνεχή ημέρα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ακολουθία πτώσεων τις τελευταίες επτά εβδομάδες.

Στο Libor βασίζονται πολυάριθμα χρηματοοικονομικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο, αξίας 360 τρισ. δολαρίων, από ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια, σύμφωνα με την Ένωση Βρετανών Τραπεζιτών.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |