Thursday, October 16, 2008

Τελευταίες πινελιές στην εγγύηση €100 χιλ.

Τελευταίες πινελιές στην εγγύηση €100 χιλ.


Τις δικές του τελευταίες πινελιές θα βάλει εντός των επόμενων ημερών ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, στο τελικό κείμενο του προσχεδίου το οποίο επεξεργάζεται ομάδα τεχνοκρατών, για την αύξηση του ορίου της νομικής εγγύησης των καταθέσεων από €20 χιλ. σε €100 χιλ. Ακολούθως η πρόταση θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση, ενώ πριν κατατεθεί στη βουλή υπό τη μορφή νομοσχεδίου θα τύχει νομικής επεξεργασίας από τη Γενική Εισαγγελία.

Όπως ανέφεραν στη StockWatch αρμόδιες πηγές, «ομάδα τεχνοκρατών σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζονται με εντατικούς ρυθμούς την τροποποίηση των κανονισμών του περί Τραπεζικών Εργασιών Νόμου, ώστε το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη που είναι τα πιστωτικά ιδρύματα και να κατατεθεί στη βουλή προς έγκριση».

Προηγουμένως, όπως επίσης αναφέρθηκε αρμοδίως, η ομάδα τεχνοκρατών σε συνεργασία και με την υπηρεσία εποπτείας συνεργατικών εταιρειών, θα συντάξουν ένα δεύτερο «αδελφό» προσχέδιο που θα αφορά τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα.

Ποιους θα καλύπτει η εγγύηση

Αν και το νομοσχέδιο τυγχάνει ακόμα επεξεργασίας, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «η εγγύηση θα καλύπτει όλα τα είδη καταθέσεων και θα είναι ανά καταθέτη και ανά τράπεζα».

Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε, «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καλύψει και τις καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα», οι οποίες αποτελούν το 28% των συνολικών καταθέσεων στην Κύπρο, δηλαδή τα €16 δισ. από τα €56 δισ. που βρίσκονται κατατεθειμένα σε εγχώρια και ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο. Οι περισσότερες από τις ξένες καταθέσεις είναι σε δολάρια.

«Εάν ένας καταθέτης διαθέτει τρεις λογαριασμούς σε τρεις διαφορετικές τράπεζες», εξήγησαν οι ίδιες πηγές, «θα ισχύει η εγγύηση ύψους €100 χιλ. και για τους τρεις λογαριασμούς ξεχωριστά. Τώρα εάν οι λογαριασμοί βρίσκονται στην ίδια τράπεζα τότε θα πάρει κατά αναλογία από κάθε λογαριασμό ένα ποσό μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό των €100 χιλ.».

Κάπως πιο περίπλοκα θα είναι τα πράγματα στους κοινούς λογαριασμούς. «Στους κοινούς λογαριασμούς το ποσοστό θα ισχύει αναλογικά».

«Σε περίπτωση που ένας καταθέτης διαθέτει σε κοινό λογαριασμό €100χιλ. και σε προσωπικό λογαριασμό άλλες €50 χιλ. στην ίδια τράπεζα τότε θα πάρει €50 χιλ. από τον ένα λογαριασμό και €50 χιλ. από τον άλλο ώστε να συμπληρωθεί το ποσό των €100 χιλ. Ή ανάλογα με τον αριθμό των προσώπων που έχουν τον κοινό λογαριασμό θα πάρουν και την ανάλογη εγγύηση και θα την προσθέσουν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς έτσι ώστε η εγγύηση να μη υπερβαίνει τις €100 χιλ.», εξήγησαν αρμόδιες πηγές.

«Κάτι ανάλογο ισχύει και στους οικογενειακούς λογαριασμούς, δηλαδή το κάθε μέλος της οικογένειας δικαιούται εγγύηση ύψους €100 χιλ. Αν δηλαδή τα μέλη της οικογένειας είναι τρία και έχουν €300 χιλ. η εγγύηση θα είναι €100 χιλ. επί τρία».

Ελληνικό πρότυπο...

Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, το νομοσχέδιο θα είναι πανομοιότυπο με το ελληνικό το οποίο είναι διάρκειας τριών χρόνων λόγω της αλληλεξάρτησης των δύο αγορών, αφού ελληνικές τράπεζες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και αντίστροφα.

Επιπλέον διευκρίνισε πως η εγγύηση θα καλύπτει και τις ξένες καταθέσεις. «Έχουμε πολλές καταθέσεις από Ρώσους σε δολάρια οι οποίοι αυτή τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν την κυπριακή οικονομία γι ’αυτό ακριβώς θέλουμε να τους παράσχουμε αυτή την εγγύηση για να αισθάνονται ασφαλείς», υποστήριξε ο υπουργός.

Ο υπουργός, ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν το ύψος της εγγύησης είναι επαρκές για να αποτραπεί φυγή κεφαλαίων, αφού οι Ρώσοι έχουν συνήθως λογαριασμούς πολλών εκατομμυρίων στην Κύπρο.

«Αν και αφορά αποκλειστικά την κυβέρνηση, διότι πρόκειται για πολιτική απόφαση, η εγγύηση προς τις τράπεζες θα ήταν προτιμότερο να κάλυπτε ολόκληρο το ποσό», ανέφερε στη StockWatch στέλεχος της ΚΤ. «Για λόγους πολιτικής η κυβέρνηση εφόσον δηλώνει ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα και είναι απολύτως ασφαλείς, θα ήταν καλύτερα να προχωρούσε στην κάλυψη ολόκληρου του ποσού όπως έκαναν και άλλες χώρες ώστε να μη διατρέξουν κανένα κίνδυνο οι ξένες καταθέσεις», κατέληξε.

Νομοθετική ρύθμιση και από ΕΕ

Τις κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης, που ανακοίνωσε την αύξηση τις εγγύησης στις 8 Οκτωβρίου, ίσως προλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αποφάσισε χθες τη σταδιακή αύξηση του ποσού σε όλες τις χώρες μέλη μέχρι τις €100 χιλ., εντός των επόμενων 12 μηνών. Αρχικά το ποσό θα αυξηθεί στις €50 χιλ.

Βασική παράμετρος της ρύθμισης που προτείνει η Επιτροπή είναι ο χρόνος επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση χρεοκοπίας τράπεζας: Θα περιορίζεται στις 3 μέρες, αντί τριών μηνών που είναι σήμερα.

Όπως προκύπτει από κοινοτικά στοιχεία που επικαλέστηκε χθες η Επιτροπή, με την αύξηση του ελάχιστου ποσού εγγυημένης κατάθεση στις €50 χιλ. καλύπτεται το 80% των καταθέσεων στην κοινότητα, ενώ μετά από ένα χρόνο που το ποσό θα αυξηθεί στις €100 χιλ. θα καλύπτεται το 90% των καταθέσεων. Με την ισχύουσα σήμερα οδηγία και τις €20 χιλ. καλύπτεται μόνο το 65% των καταθέσεων.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |