Thursday, October 16, 2008

Κάτω από τα 70 δολ. το αργό μετά την άνοδο των αποθεμάτων

Κάτω από τα 70 δολ. το αργό μετά την άνοδο των αποθεμάτων

Αυξημένα κατά 5,6 εκατ. βαρέλια στα 308,2 εκατ. βαρέλια ήταν τα αποθέματα αργού την εβδομάδα που έληγε στις 10 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εξέδωσε το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας.
Τα αποθέματα βενζίνης κατέγραψαν επίσης άνοδο 7 εκατ. βαρελιών και διαμορφώθηκαν στα 193,8 εκατ. βαρέλια. Μοναδική εξαίρεση τα διυλισμένα αποθέματα τα οποία κατήλθαν στα 122,1 εκατ. βαρέλια μειωμένα κατά 500.000 βαρέλια.

Η παραγωγική δυναμικότητα τωνδιυλιστηρίων αυξήθηκε κατά 1,3% στο 82,2%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδό του κατά 2,7%.

Μετά την ανακοίνωση για τα αποθέματα οι τιμές του αργού διεύρυναν τις σημαντικές απώλειες που κατέγραφαν από το πρωί και διαμορφώνονται κάτω από τα 70 δολάρια για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2007.

Το συμβόλαιο του Νοεμβρίου για το αργό υποχωρεί κατά 4,58 δολάρια στα 69,15 δολάρια το βαρέλι, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 29 Αυγούστου του 2007.

Το πετρέλαιο υποχωρεί για τρίτη συνεχόμενη μέρα και οι απώλειές του από το ρεκόρ του Ιουλίου έχουν ξεπεράσει το 50%. Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο του Νοεμβρίου λήγει σήμερα.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ σημειώνει απώλειες 4,7% στην αγορά του Λονδίνου και κινείται στα 67,50 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 31 Μαΐου του 2007.


Το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής θα εξετάσει την επόμενη εβδομάδα στις 24 Οκτωβρίου ο ΟΠΕΚ σε έκτακτη συνεδρίαση στη Βιέννη ύστερα από τη σημαντική υποχώρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού». Η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ ήταν προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα, ωστόσο, οι εξελίξεις τον ανάγκασαν να την επισπεύσει.

Όπως επισημαίνουν οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, η σημαντική πτώση των τιμών αποδίδεται στους φόβους για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας και, κατά συνέπεια, εξασθένηση της ζήτησης πετρελαίου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |