Friday, October 17, 2008

Η Ελβετία θα γίνει η επόμενη Ισλανδία ;

Η Ελβετία θα γίνει η επόμενη Ισλανδία ;


Με μια πρωτοφανή κίνηση η Ελβετία, η χώρα που είναι «εθνικά υπερήφανη» για τη σύνεση και στη σταθερότητα της χρηματοπιστωτικής αγοράς της, αναγκάστηκε χθες να λάβει έκτακτα μέτρα για να αποτρέψει την καταρράκωση της εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Η κυβέρνηση θα προβεί σε «ένεση» 5,3 δισ. δολαρίων στη UBS τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, έναντι ποσοστού 9,3% του κεφαλαίου της, δίνοντας στη UBS τη δυνατότητα να «ξεφορτωθεί» 54 δισ. δολάρια τοξικών τίτλων, όπως μεταξύ άλλων ενυπόθηκα δάνεια μειωμένων εξασφαλίσεων και τίτλοι τύπου Alt-Α, σε ένα κεφάλαιο που ελέγχεται από την κεντρική τράπεζα.

Η Credit Suisse η δεύτερη τράπεζα δανείων της Ελβετίας προχώρησε στην άντληση 8,8 δισ. δολαρίων από το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει σε σχετικό άρθρο η εφημερίδα The Independent.

«Είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης, και οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες είναι αυτές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, Φίλιπ Χίλντεμπραντ.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας δήλωσε ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θα αυξήσει όριο προστασίας καταθέσεων από τα σημερινά επίπεδα των 26.400 δολαρίων. Τόνισε, επίσης, ότι οι υπόλοιπες τράπεζες της χώρας έχουν γενικά γερά θεμέλια.

Τα μέτρα της κυβέρνησης θα αναχαιτίσουν το κλίμα απόσυρσης των στοιχείων ενεργητικού των πελατών από τις τράπεζες. Οι πελάτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου έχουν αποσύρει τα χρήματά τους από τη βασική δραστηριότητα διαχείρισης περιουσίας της τράπεζας εξαιτίας της έξαρσης διαγραφών στον επενδυτικό τραπεζικό τομέα.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |