Friday, October 17, 2008

Εθνική: Στα 4 δισ η ρευστότητα, στα 1,2 δισ. τα κέρδη στο 9μηνο

Εθνική: Στα 4 δισ η ρευστότητα, στα 1,2 δισ. τα κέρδη στο 9μηνο

Σε μια περίοδο δύσκολη για τις αγορές όπου κεφαλαιοποιήσεις κατακρημνίζονται και οι φόβοι για την επόμενη μέρα αυξάνονται η Εθνική η οποία διαθέτει την υψηλότερη πλεονάζουσα ρευστότητα στην Ευρώπη κοντά στα 4 δις ευρώ , θα σημειώσει αύξηση των ιδίων της κεφαλαίων στο γ΄ τρίμηνο συγκριτικά με το β΄ τρίμηνο ενώ τα κέρδη 9μήνου που θα δημοσιευτούν 27 Νοεμβρίου θα διαμορφωθούν στα 1,2 δις ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες.Επίσης κατέχει την δεύτερη θέση βάση κεφαλαίων στην Ευρώπη πίσω από την Credit Suisse. Με βάση τελευταίες πληροφορίες η Εθνική λόγω της ενίσχυσης της καταθετικής της βάσης και της επαρκούς ρευστότητας δεν σχεδιάζει να κάνει χρήση των μέτρων της κυβέρνησηςτα οποία χαρακτηρίζονται ναι μεν θετικά αλλά ιδιαίτερα κοστοβόρα για τις τράπεζες. Συν τοις άλλοις το γεγονός ότι για να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές θα πρέπει να αποδεχθεί η τράπεζα την συμμετοχή και εκπροσώπου του δημοσίου λειτουργεί άκρως ανασταλτικά για τις μη κρατικές τράπεζες.

Στο ερώτημα σε στελέχη της τράπεζας αν θα κάνουν χρήση της τροποποίησης των διεθνών λογιστικών προτύπων ώστε να μην μεταφέρονται λογιστικές υποαξίες στα κέρδη ή στην καθαρή θέση η απάντηση ήταν «η Εθνική δεν θα κάνει χρήση των νέων κανονισμών των διεθνώνλογιστικών προτύπων και θα συνεχίσει να αποτιμά κανονικά το εμπορικό και επενδυτικό χαρτοφυλάκιο».

Είναι προφανές ότι όσες τράπεζες κάνουν χρήση αυτής της λογιστικής αλχημείας γιατί κατ΄ ουσία πρόκειται για την μη απεικόνιση ενός προβλήματοςμάλλον θα αντιμετωπισθούν αρνητικά από την αγορά. Οι επενδυτές θα αναζητούν ποιες τράπεζες έχουν προβλήματα καιμε βάση τις λογιστικές καταστάσεις και τους ισολογισμούς θα γνωρίζουν αν η εικόνα που εμφανίζεται είναι πραγματική ή εικονική. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι η Εθνική δεν έχει επηρεαστεί από την μεγάλη αύξηση των spreads στα ομόλογα ή από το εμπορικό χαρτοφυλάκιο ;

Είναι προφανές ότι υπάρχουν επιδράσεις ωστόσο τα μακροπρόθεσμα επιτόκια υποχώρησαν , κίνδυνοι αντισταθμίστηκαν και σε γενικές γραμμές η Εθνική κατάφερε να ενισχύσει τον ισολογισμό της στο 9μηνο ενώ οι υποαξίες από τα ομόλογα είναι μόλις 20 εκατ ευρώ. Μάλιστα αρμόδια πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά ότιαν συγκριθούν το γ΄ τρίμηνο με το β΄ τρίμηνο προστεθούν τα κέρδη του γ΄ τριμήνου και αφαιρεθούν οι υποαξίες από το εμπορικό και επενδυτικό χαρτοφυλάκιο τα ίδια κεφάλαια έχουν αυξηθεί.

Η Εθνική και παρά τις φήμες δεν χρηματοδοτεί με ρευστότητα τις θυγατρικές τις τράπεζες στο εξωτερικό π.χ. την Finansbank όπως υποστηρίζουν στελέχη του ομίλου. Η χρηματοδότηση της Finansbank είναι αυτοτροφοδοτούμενη. Συνολικά η ενίσχυση της ρευστότητας τα τελευταία 2 χρόνια δεν έχει υπερβεί τα 500 εκατ ευρώ.

Επίσης η Εθνική συνεχίζει να χορηγεί ρευστότητα στο σύστημα σε αντίθεση με τις άλλες τράπεζες που έχουν σταματήσει να συμμετέχουν στην διατραπεζική αγορά. Όσον αφορά τις φήμες ότι έχει μεταφέρει σημαντικά κεφάλαια στην ΕΚΤ είναι παντελώς ανυπόστατες.

Πορεία κερδών

Παρ΄ ότι στο 9μηνο του 2007 η τράπεζα είχε εμφανίσει συνολικά διαπραγματευτικά και έκτακτα πάνω από 400 εκατ ευρώ όσα δηλαδή επιτυγχάνει σε κάθε τρίμηνο στην τρέχουσα χρήση τα κέρδη εξελίσσονται θετικά στο 9μηνο.

Το ιδανικό σενάριο για την Εθνική θα ήταν τα κέρδη να διαμορφωθούν στα 1,2 δις ευρώ δηλαδή να επαναλάβει τις επιδόσεις των προηγούμενων τριμήνων. Με βάση πληροφορίες το σενάριο αυτό θα επιβεβαιωθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση θα εμφανίσει πτώση κερδών 8% σε σχέση με τα 1,313 δις ευρώ που είχε εμφανίσει στο 9μηνο του 2007 συμπεριλαμβανομένων και των εκτάκτων όπως π.χ. της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Όσον αφορά το business plan ειδικά για το 2008 η Εθνική θα καταφέρει να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους της.

REPORTER.GR

No comments:

Share |