Friday, October 17, 2008

Μέτρα Ε.Ε. για ενίσχυση και του παραγωγικού ιστού

Μέτρα Ε.Ε. για ενίσχυση και του παραγωγικού ιστού

Επιδεικνύοντας μια πρωτοφανή ενότητα απέναντι στη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και στην ύφεση που γνωρίζει ήδη η πραγματική οικονομία στις χώρες της Ε.Ε., οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν χθες σειρά μέτρων σε κοινοτικό επίπεδο, ενώ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και στη διεθνή σκηνή.

Aναφορικά με τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι «27» επικύρωσαν την απόφαση που έλαβαν την περασμένη Κυριακή στο Παρίσι, οι ηγέτες των 15 χωρών της Ευρωζώνης για τη διάσωση των τραπεζών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι 12 χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης θα καταρτίσουν εθνικά προγράμματα διάσωσης των τραπεζών, τα οποία θα προστεθούν στο ποσό των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ που έχει συγκεντρωθεί σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Με τον Τζ. Μπους

Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο της Ε.Ε., Νικολά Σαρκοζί και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, να ζητήσουν το Σάββατο από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους τον οποίο θα συναντήσουν στο Καμπ Ντέιβιντ, να υποστηρίξει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τον επανακαθορισμό του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή ενός νέου «Μπρέντον Γουντς».

Για την αντιμετώπιση της ύφεσης στην πραγματική οικονομία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να χορηγήσει σε ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις το πρωτοφανές στα χρονικά της Κοινότητας ποσό των 30 δισ. ευρώ, υπό μορφή επιδοτούμενων δανείων, με στόχο την τόνωση της απασχόλησης.

Επιπλέον, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φέρει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου ολοκληρωμένη πρόταση η οποία θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, ορισμένοι κλάδοι της οποίας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, πλήττονται από την κρίση.

Το βάρος των υπόλοιπων μέτρων κατά της ύφεσης θα πέσει στα κράτη-μέλη, τα οποία θα διαθέσουν εθνικές δαπάνες, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει να διευκολύνει το έργο τους.

Ειδικότερα, θα χαλαρώσουν οι κοινοτικοί κανόνες περί ανταγωνισμού, ώστε να μπορέσουν τα κράτη-μέλη να εστιάσουν επιλεκτικά τη βοήθεια στους κλάδους που πλήττονται χωρίς να κινδυνεύουν να έρθουν σε σύγκρουση με την κοινοτική νομοθεσία.

Ελαστικότητα για το έλλειμμα

Επιπλέον σχετικά με την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο υποχρεώνει το κράτη-μέλη να λαμβάνουν μέτρα κάθε φορά που το έλλειμμα ξεπερνάει το 3% του ΑΕΠ.

Το παραπάνω ανώτατο όριο παραμένει μεν, αλλά η Κομισιόν θα εξαντλήσει πλήρως τα περιθώρια ελαστικότητας που προβλέπει το ίδιο το Σύμφωνο για εξαιρετικές περιόδους, όπως η σημερινή. Με άλλα λόγια μπορεί να «κλείνει τα μάτια» όταν διαπιστώνεται μικρή υπέρβαση του ορίου, η οποία οφείλεται σε αύξηση των δημόσιων δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η συνεισφορά της Κοινότητας στην καταπολέμηση της ύφεσης δεν θα περιοριστεί μόνο στα δύο προαναφερόμενα μέτρα, αλλά η Επιτροπή θα παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις και εάν χρειαστεί θα υποβάλει το Δεκέμβριο νέο «πακέτο» προτάσεων με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Οι άλλες αποφάσεις

* Ομάδα διαχείρισης κρίσεων

Προκειμένου να διευκολυνθεί η ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων, θα θεσπιστεί μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης, ανταλλαγής πληροφοριών και αξιολόγησης χρηματοπιστωτικών κρίσεων.

Στο μηχανισμό αυτό θα συμμετέχουν η εν ενεργεία προεδρία, ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε συνεργασία με τις λοιπές κεντρικές τράπεζες και ο πρόεδρος της Ευρωζώνης.

Ο μηχανισμός θα μπορεί να ενεργοποιείται ανά πάσα στιγμή από ένα κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει κρίση και θα εξασφαλίζει την άμεση και εμπιστευτική ενημέρωση των θεσμικών οργάνων και άλλων κρατών-μελών.

* Οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών

Προκειμένου να αντληθούν διδάγματα από την κρίση και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι όλοι οι φορείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα πρέπει να καταστούν περισσότερο υπεύθυνοι. Υπογραμμίζεται ότι οι πραγματικές επιδόσεις των διευθυντικών στελεχών των επιχειρήσεων πρέπει να αντανακλώνται στις αμοιβές τους, μεταξύ άλλων στην αποζημίωση λόγω αποχώρησης (χρυσά αλεξίπτωτα), η οποία θα πρέπει να συνδέεται με την πραγματική συμβολή του στελέχους στην επιτυχία της επιχείρησης.

* Οίκοι αξιολόγησης

Ζητείται η ταχεία εξέτασης της προσεχούς νομοθετικής πρότασης της Κομισιόν για την ενίσχυση της πλαισίωσης των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και εποπτείας τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

* Λογιστικά πρότυπα

Χαλαρώνουν από το τρίτο τρίμηνο του 2008 τα λογιστικά πρότυπα που ισχύουν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και προσαρμόζονται στα αμερικανικά, που σημαίνει ότι ο υπολογισμός του ενεργητικού τους δεν θα γίνεται με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή. Πέραν αυτού, απευθύνεται πρόσκληση για γενικότερο προβληματισμό σε συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους, όσον αφορά τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν η λογιστική της εύλογης αξίας και η λογιστική της αγοραίας τιμής στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στην αγορά, μη εξαιρουμένων των φιλοκυκλικών τους επιπτώσεων.

* Εθνικές εποπτικές αρχές τραπεζών

Τονίζεται η ανάγκη να ενισχυθεί η εποπτεία του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα, κυρίως των διασυνοριακών ομίλων, και να τεθεί σε εφαρμογή επειγόντως ο χάρτης πορείας του Συμβουλίου Υπουργών ECOFIN ούτως ώστε να βελτιωθεί ο συντονισμός της εποπτείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζεται η συγκρότηση από την Επιτροπή ομάδας υψηλού επιπέδου. Σε πρώτη φάση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τις εθνικές εποπτικές αρχές να συνεδριάζουν μια τουλάχιστον φορά το μήνα για να ανταλλάσσουν απόψεις.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |