Wednesday, July 16, 2008

Αξιόπιστα σχέδια για μεταφορά λογαριασμών

Αξιόπιστα σχέδια για μεταφορά λογαριασμών


Λίγους μόνο μήνες χρονικό περιθώριο έχουν οι τράπεζες της Ε.Ε. για να παρουσιάσουν «αξιόπιστα» σχέδια που θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να μεταφέρουν τραπεζικούς λογαριασμούς εντός της χώρας τους άμεσα και χωρίς καμία επιβάρυνση, διαφορετικά οι πιστωτές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ρυθμίσεις, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά και Υπηρεσίες, Τσάρλι ΜακΚρίβι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters από Βρυξέλλες.

Ο επίτροπος ανέφερε ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν «σοβαρές δυσκολίες» στο να ανταποκριθούν στο αίτημά του να συμμορφωθούν με εθελοντικό κώδικα συμπεριφοράς που αφορά στις μεταφορές λογαριασμών. Βεβαίως οι τράπεζες σε ορισμένες χώρες έχουν ήδη θέσει σε λειτουργία το είδος του συστήματος που θα επιθυμούσε ο επίτροπος, σύμφωνα με τον ΜακΚρίβι.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν ήδη καταρτίσει ρυθμιστικό πλαίσιο για τη μεταφορά τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο αναμένεται να προταθεί σύντομα. Αντίγραφο του πλαισίου που περιήλθε στην κατοχή του Reuters τον προηγούμενο μήνα έδειξε ότι το σχέδιο αυτό θα επιτρέψει στους καταναλωτές να μεταφέρουν τους λογαριασμούς τους σε άλλη τράπεζα εντός της ίδιας χώρας-μέλους χωρίς επιβάρυνση και με την ελάχιστη αναστάτωση.

Σημειώνεται ότι η αλλαγή αυτή στη μεταφορά λογαριασμών εντάσσεται στην ευρύτερη μεταρρύθμιση της κοινοτικής ενιαίας αγοράς και αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα της προσπάθειας των Βρυξελλών να καταστήσουν τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και τις επιχειρήσεις πιο φιλικές απέναντι στους καταναλωτές.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |